GLUME la prima şedinţă a noului Parlament. Cine a încins spiritele

Embed:

Deputaţii aleşi s-au întrunit astăzi în prima şedinţă inaugurală. În plen au venit 97 de parlamentari din cei 101. Şedinţa a fost prezidată de cel mai în vârstă deputat, socialistul Eduard Smirnov, care a avut dificultăţi de exprimare în limba română, chiar dacă a citit de pe foaie.

"Potrivit decretului preşedintelui Republicii Moldova numărul 1137 din 20 martie 2019, Parlamentul de legislatura a zecea este convocat în sesiune specială în cadrul căreia se desfăşoară şedinţa solemnă de constituire a Parlamentului şi formarea organului de lucru", a declarat deputatul PSRM.

Ulterior, Capela Corală "Doina" a interpretat imnul ţării.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Mihai Poalelungi, a prezentat un raport despre rezultatele alegerilor din 24 februarie: "Hotărârea Curţii Constituţionale a succedat raportul Misiunii internaţionale de observare a alegerilor formată din observatori OSCE şi ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei şi ai Parlamentului European potrivit cărora alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 au fost competitive, iar drepturile fundamentale au fost respectate".

În faţa deputaţilor a venit şi şeful statului, Igor Dodon, care le-a urat noilor legislatori să îndeplinească promisiunile pe care le-au făcut în faţa cetăţenilor, dar şi să pună în prim-plan interesele Moldovei. Dodon a mai declarat că, în curând, va invita la Preşedinţie fiecare partid în parte, pentru a discuta despre formarea majorităţii parlamentare.

"Politica externă a statului nostru trebuie să fie nu atât pro europeană sau pro rusă, ea trebuie să pro Republica Moldova, orientată, în mod prioritar, spre interesul național al Republicii Moldova. Noi nu avem puterea să decidem politica mare a lumii, dar haideți să avem înțelepciune de a nu deveni spațiu de manevră în această politică globală", a precizat președintele țării, Igor Dodon.

Iar şeful fracţiunii Partidului Democrat, Pavel Filip, speră că săptămâna viitoare vor începe discuţiile privind formarea unei majorităţi în parlament.

"Partidul Democrat a încercat să aibă discuții cu cei din Blocul ”ACUM” pentru că dacă erau aceste discuții poate această ședință ar fi fost una mai eficientă. Este una să stai în opoziție, este una să protestezi şi să critici şi este absolut altă responsabilitate şi altă încărcătură dacă vreți de responsabilitate să guvernezi. Sper foarte mult începând cu săptămâna viitoare se vor porni aceste discuţii", a punctta Pavel Filip.

Ședința de constituire a Parlamentului nu s-a lăsat fără glume. Marina Tauber din Partidul "Şor" a adus un parasolar pe care l-a folosit drept barieră între fotoliul ei și deputații PAS-PPDA, din vecinătate.

"Trebuie să încep ședința cu ceva mai neplăcut, pentru că, stimați colegi, înainte să fac anumite declarații și anunțuri, vreau să mă protejez de acest bloc. De blocul ACUM, de colegul Năstase care a fost intoxicat cu mercur, așa el a declarat de mai multe ori", a subliniat Marina Tauber.

"O clipă! Doamne! Colega, astăzi are loc ședința specială, consacrată constituirii Parlamentului. Potrivit regulamentului, întrebări, dezbateri, etc., nu sunt prevăzute", a punctat Eduard Smirnov.

Pentru că Eduard Smirnov nu a putut calma spiritele, i s-a adresat deputatului Partidului "Șor" în rusă: "Doamnă, dvs. aveți fracțiune?"

Ulterior, Andrei Năstase a fost rugat de jurnalişti să comenteze gestul Marinei Tauber: "Ne pare rău, dar cei mai buni doctori din cadrul blocului ACUM nu se regăsesc aici în această sală".

La şedinţă, trei partide au anunţat că și-au constituit fracţiunile parlamentare. Cea a PSRM, cu 35 de deputaţi, va fi condusă de Zinaida Greceanîi.

Fracțiunea democraților este compusă din 30 de legislatori, iar președinte a fost ales Pavel Filip.

De asemenea, a fost formată și fracțiunea Partidului Șor, condusă de liderul formațiunii, Ilan Șor. Blocul ACUM este singurul care nu și-a constituit fracțiunea.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu