Gimnaziu închis în satul Ghelăuza. Părinţii refuză să-şi transfere copiii la şcoala din satul vecin

Embed:

Anul de învăţământ a început cu proteste în satul Ghelăuza, raionul Străşeni. Şcoala din localitate a fost închisă de autorităţi, iar decizia i-a nemulţumit pe cei şase angajaţi ai instituţiei. Cu ei sunt solidari şi părinţii elevilor. Asta chiar dacă le-au fost puse la dispoziţie două microbuze ca să meargă la altă şcoală, aflată la 4 km distanţă.

Profesorii de la gimnaziul din satul Ghelăuza susţin că nu au primit nici o ofertă, chiar dacă reprezentanţii Direcţiei de învâţământ din raionul Străşeni declară că niciun profesor nu a rămas fără loc de muncă.

"Nu mi s-a propus nimic până acum, doar prin auzite aşa, am încercat să discut, dar ne-au purtat de azi pe mâine", a spus o profesoară.

Părinţii sunt nemulţumiţi de decizia autorităţilor de a transfera copiii la şcoala din satul Recea.

"Drumul e greu la Recea, e stricat. Au fost cazuri de viol şi ne temem", a spus un părinte.

"Iarna o să stea acasă, dacă nu se vor ridica autobuzele la deal?", a întrebat un părinte.

Părinţii şi profesorii sunt gata să protesteze mai multe zile la rând până şcoala va fi redeschisă. Totodată reprezentanţii Direcţiei de învăţământ raionale susţin că nu merită să întreţii un gimnaziu pentru 45 de elevi.

"Instituţia are un deficit bugetar foarte mare, în jur de 400 de mii de lei. Nu este rost ca o instituţie aşa de mare să o întreţinem, să o încălzim" a declarat şefa direcţiei de învăţământ din Străşeni, Iulia Certan.

Directorul şcolii afirmă, însă, că se pot găsi bani pentru finanţarea şcolii.

"Noi am fost invitaţi la convorbiri, împreună cu consilierii raionali şi am făcut calcule, avem un deficit bugetar de 240 de mii de lei. Cine vrea găseşte soluţii, cine nu, identifică problemele", a declarat directorul gimnaziului Gheluza, Tatiana Drăguţan.

Gimnaziul din Ghelăuza este una dintre cele 14 şcoli care urmează să fie închise în noul an şcolar. Alte 42 de instituţii vor fi reorganizate.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu