Ghişeu unic pentru serviciile de stat. Reprezentanţi CNA: "Vor fi evitate mai uşor cazurile de corupţie"

Embed:

Mai puţină birocrație şi mai multă transparenţă. Guvernul a aprobat decizia care prevede crearea unui ghişeu unic pentru cetăţenii care beneficiază de servicii din partea statului.

Noua agenţie va prelua atribuţiile Camerei Înregistrării de Stat, Camerei de Licențiere, Întreprinderii de Stat "Cadastru" și ale Serviciului Stare Civilă. Instituţia va activa în cadrul Întreprinderii de Stat "Registru". 

Potrivit autorilor proiectului, Agenția Servicii Publice va permite simplificarea procedurilor, iar cetăţenii vor plăti taxe mai mici.

"Proiectul evocat vizează consolidarea capacităţilor instituţionale necesare implementării eficiente a iniţiativei de modernizare a serviciilor publice. Şi a principiului mecanismului de ghişeu unic prin unificarea prestatorilor de servicii publice, administrative atât la nivelul autorităţilor publice central. Cât şi la nivelul autorităţilor locale", a spus directorul Centrului de implementare a reformelor, Iurie Ciocan. 

Reprezentanţii CNA spun că, în acest fel, vor fi evitate mai uşor cazurile de corupţie.

"În esenţa sa, va reduce contactul necesar al populaţiei cu diverse instituţii ale statului care este o şansă pentru lupta cu corupţia. În acest sens, ghişeul unic este şi una dintre politicile naţionale pentru prevenirea corupţiei", a spus directorul adjunct al CNA, Cristina Ţărnă. 

Premierul Pavel Filip a menţionat că ghişeul unic va facilita accesul populației la serviciile publice.

"În viitor numărul de servicii publice care trebuie să fie acordate cetăţenilor trebuie să fie mai puţine. Noi toţi vorbim despre lupta cu birocraţia, lupta împotriva corupţiei foarte des mai ales în ultimul timp. De fapt adevărata luptă nu se face doar prin declaraţii, dar anume prin acţiuni de acest gen", a spus prim-ministrul Pavel Filip. 

Agenția a fost creată în conformitate cu prevederile Planului de acțiuni privind modernizarea serviciilor publice pentru anii 2017-2021.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu