Ghinion în ziua de alegeri. Seiful dintr-o secție de votare din Capitală, BLOCAT

Peste 30 de încălcări au fost depistate de Promo-LEX la alegeri, în primele ore ale dimineţii. În Capitală, la o secţie de votare, membrii comisiei au fost nevoiţi să scrie pe foaie numele alegătorilor, după ce seiful în care se aflau calculatoarele de lucru s-a blocat. Iar în alte 9 secţii de votare din Chişinău, dar şi din raioane ar fi fost aplicate sigiliile pe urnele de vot. 

Dimineaţă, la secţia de votare 1/113 de pe strada Haltei, din Capitală, seiful în care se aflau calculatoarele de lucru şi camera video nu putea fi deschis.

"S-a blocat seiful, s-a rupt cheia, s-a apelat la 112 şi spre regret salvatorii nu au serviciu special de deschidere a safeului", a spus Constantin Tutunaru, membru al comisiei.

Membrii comisiei au solicitat ajutor Preturii de sector şi angajaţilor DSE, însă timp de jumătate de oră problema nu a fost rezolvată.

"S-au scris pe hârtie care au solicitat votarea şi imediat după 15, 20 de minute s-au adus alte calculatoare. Nu suntem vinovaţi că safeurile sunt vechi, sunt sovietice şi vechi, care deja au depăşit uzul", a declarat Constantin Tutunaru, membru al comisiei.

La alte trei 9 secţii de votare, angajaţii Promo-Lex au constatat că nu au fost aplicate sigiliile pe urnele de vot. Unul din cazuri a fost sesizat la Botanica.

Preşedintele Biroului Electoral 1/17 din sectorul Botanica, Oleg Chilari, spune, însă că sigiliile au fost aplicate, doar că mai puţine.

"Am aplicat două sigile pentru că aşa mi s-a recomandat la Pretură din cauza că nr de sigile este limitat şi nu s-a înclăcat nimic, aşa se aplică conform regulamentului de la 2 la 4", a declarat Oleg Chilari, Preşedintele Biroului Electoral 1/17.

Potrivit Promo-Lex, un incident similar a fost înregistrat şi la Secţia de Votare 1/6 din sectorul Botanica. Membrii comisiei spun, însă că nu au fost comise încălcări.

"Am adresat întrebarea cu câte sigile să sigilez urnele, majoritatea mi-au zis cu cite două, ulterior mi s-a telefonat la Circumscripţia Electorală şi mi s-a zis să să sigilez cu 4", a menționat Cristina Babenco, secretară a Secţia de Votare.

Totodată, potrivit Promo-Lex în patru secţii de votare din Capitală a lipsit internetul, în timp ce alegătorii au fost nevoiţi să aştepte să voteze, iar La Stăuceni au fost înregistrate două cazui de agitaţie electorală.

Lasă un comentariu