Ghimpu: Provocările de la linia administrativă cu regiunea transnistreană sunt pregătite la Ambasada Rusiei din Chişinău

Embed:

Tensiunile de la linia adminsitrativă cu regiunea transnistreană sunt nişte provocări ale Moscovei. Asta pentru că Rusia este conştientă că poate pierde regiunea transnistreană şi controlul asupra acesteia. Aşa a calificat liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, reţinerile de astăzi de la linia adminsitrativă cu regiunea separatistă, la emisiunea Fabrika.

"Suntem într-o situaţie în care Rusia înţelege că poate să piardă controlul asupra regiunii. Provocările la sud şi peste Nistru sunt pregătite la Ambasada Rusiei, e plin de specialişti acolo. De când avem acest stat - Republica Moldova, toti cei care au condus au dus politica struţului. Nu am avut curajul să avem poziţie fermă, să spunem că Rusia dirijează şi o face prin sateliţi săi", a declarat Mihai Ghimpu.

Totodată, Ghimpu cred că problema transnistreană şi-ar găsi rezolvare în urma semnării de către Ucraina a Acordului de asociere cu Uniunea Europeană. "Transnistria are viitor în cazul în care Ucraina rămâne sub Rusia. În cazul în care Ucraina merge cu Uniunea Europeană, Transnistria moare. O să moară că dacă Ucraina şi Republica Moldova aderă la Uniunea Europeană, ea nu poate exista aicea, pentru că Ucraina o să trebuiască să se conformeze standardelor europene", a explicat liderul PL.

Mihai Ghimpu mai spune că o altă soluţie pentru conflictul transnistrean ar fi conferirea unui statut special regiunii, dar cu drepturi limitate.

Publika.md aminteşte că astăzi, directorul Liceului Lucian Blaga de la Tiraspol a fost reţinut de miliţia transnistreană, împreună cu şoferul şi contabilul instituţiei. Toţi trei se întorceau din Căuşeni şi au fost opriţi în localitatea Parcani, fiind învinuiţi de contrabandă. Ulterior, ei au fost eliberaţi.  Tot astăzi, miliţienii transnistreni au reţinut şi şase militari moldoveni din trupele de menţinere a păcii. Aceştia au încercat să afle de ce au fost arestaţi reprezentanţii instituţiei de învăţământ.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu