Ghimpu îi dă lecţii lui Lupu în Parlament VIDEO

Embed:

Liderul Partidului Liberal s-a gândit să îi dea lecţii preşedintelui Parlamentului, Marian Lupu. În cadrul şedinţei plenare de astăzi, Mihai Ghimpu i-a reproşat lui Lupu că nu se conduce de regulament atunci când supune votului unele iniţiative legislative.

Totul a început de la proiectul privind unele modificări în Nomenclatorul domeniilor de formare profesională şi al specialităţilor pentru pregătirea cadrelor în instituţiile de învăţământ superior, ciclul I. Iniţiativa legislativă urma să fie adoptată în a doua lectură, însă autorul, deputatul PL Ana Guţu, s-a arătat nemulţumită de faptul că un amendament propus de liberal democratul Veaceslav Ioniţă a fost votat de comisia de profil.

După mai multe schimburi de replici între cei doi, preşedintele Parlamentului a decis să supună votului proiectului, lucru care l-a nemulţumit pe liberalul Mihai Ghimpu.

„Îmi cer scuze că intervin, au fost nişte amendamente, se votează ele, apoi legea. Comisia acceptă, asta e una, dar votul Parlamentului trebuie să fie. Deoarece am votat una în prima lectură, iar acum e alta”, a spus acesta.

Speakerul a venit cu explicaţii: „Cuvântul cheie este când autorul amendamentului care nu a fost acceptat insistă să fie supus votului. Nu contează al cui e amendamentul, al domnului Ioniţă sau al altcuiva, nici nu putea fi în proiect în prima lectură, a fost votat în comisie”.

Argumentele nu l-au convins, însă, pe Ghimpu. „Dacă în comisie se acceptă, Parlamentul trebuie să voteze cu ochii închişi?”, s-a indignat acesta.

Marian Lupu a făcut referire la regulamentul Legislativului: „Domnule preşedinte, ia citiţi-mi vă rog din regulament unde se stipulează asta, nu vreau să inventăm reguli noi”.

„Acuş... articolul 6, dezbaterea proiectului de lege în a doua lectură, în genere se votează pe articole, domnule preşedinte”, a răspuns liderul PL.

„Eu deja mă răzgândesc să facem şedinţe după ora 14.00. Cred că mai bine este, totuşi, de dimineaţă”, a conchis Lupu şi a decis să transfere proiectul pentru şedinţa de mâine. Într-un final, însă, liberalii şi liberal-democraţii au ajuns la o înţelegere, proiectul fiind votat în lectura a doua, cu 54 de voturi.

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu