Ghimpu: Lupu ar putea rămâne preşedinte interimar până la finalul mandatului AIE2

Embed:

Marian Lupu ar putea rămâne preşedinte interimar până la finalul mandatului actualei coaliţii de guvernare. Este propunerea liderului liberalilor, Mihai Ghimpu, pentru evitarea alegerilor parlamentare anticipate. O altă soluţie ar fi modificarea Constituţiei prin referendum, dar fără prag de validare. Declaraţiile au fost făcute de liderul PL Mihai Ghimpu în cadrul unei emisiuni de la EuroTV.

''Mai bine rămânem cu situaţia actuală, Preşedinte interimar, domnul Lupu până la sfârşitul mandatului actualului Parlament şi noi nu pretindem la funcţia de spicher.  Altfel dacă mergem spre alegeri anticipate nimeni nu garantează că aceste alegeri  va rezolva problema'', potrivit lui Ghimpu.

De asemenea, Ghimpu a propus, ca alternativă organizarea unui nou refendum de modificare a Legii Supreme, dar fără prag de participare. "Participarea la referendum la votare este un drept şi nu o obligaţie. Democraţia înseamnă cine vrea participă, nu înseamnă că din cauza cuiva care nu vrea trebuie să sufere toată societatea", punctează acesta.

Soluţia liberalilor a fost criticată de analişti politici

Potrivit lui Nicolae Chirtoacă, directorul institutului independent de studii strategice
democraţia înseamnă puterea poporului, dar nu 5-7% şapte  de oameni motivaţi politici, care vin şi votează legea supremă pentru o ţară întreagă,

Alianţa pentru Integrare Europeană a depus o sesizare la Curtea Constituţională prin care a cerut instituţiei stabilirea unui mecanism de alegere a şefului statului.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu