Ghid pentru alegerea profesiei. Portalul care ajută elevii să îşi aleagă cariera potrivită

Alegerea unei profesii ar putea să nu mai fie o problemă pentru adolescenţi. Mai multe organizaţii neguvernamentale au creat portalul carieramea.com pentru a oferi elevilor oportunitatea de a lua decizii bine informate în ceea ce priveşte viitorul profesional. Pe site pot fi găsite şi teste de ghidare profesională în baza intereselor şi temperamentului.

Inspirat din jocurile de pe internet, la doar 12 ani, Daniel Seuţean visează la o carieră în arhitectură. 

"Este un joc de construcţie Minecraft şi acolo pot să fac tot ce-mi trece prin cap, toate casele pentru care îmi vin idei şi eu le fac în Minecraft, dar pot să ajung să le fac în viaţa reală. La o facultate de arhitectură aş vrea sau peste hotare", a spus  elevul, Daniel Seuţean.

Iar Alina Babei a fost influenţată de părinţi să devină specialist în audit. Adolescenta este convinsă că a ales profesia care i se potriveşte.

"Din câte am văzut este un site foarte folositor. Sânt nişte teste online pe care le poţi face şi-ţi identifici cariera. Am făcut şi eu acest test de fapt sunt patru şi toate mi s-au potrivit la cariera pe care mi-o doresc eu", a spus tânăra, Alina Babei.

Zeci de adolescenţi, care au participat la evenimentul de lansare a portalului carieramea.com au avut posibilitatea să discute cu specialişti din diferite domenii de activitate.

"Formarea profesională se începe de mic copil. Însuşi când ne jucăm cu piesele alea lego şi înţelegem cum să consturim o casă şi înţelegem cum să facem, anume atunci apare pasiunea şi pe parcurs sânt anumite stagii la o întreprindere prin care poţi să te dezvolţi personal în domeniu", a menţionat inginerul constructor, Vadim Ţurcan.

"Am înţeles un lucru preţios, că dacă vrei să mergi în domeniul artei, calea trebuie să ţi-o croieşti singur, pe când a speciliştii din ştiinţele exacte au mai multe oportunităţi", a spus o tânără.

Site-ul oferă descrieri pentru zeci de meserii şi contacte ale organizaţiilor de orientare în carieră. Portalul carieramea.md este destinat elevilor din toată ţara, în special celor cu vârste cuprinse între 11 şi 18 ani.

"De pe atunci încep să apară întrebări ce ţin de personalitatea proprie, de domenii de interes, de anumite hobby-uri şi considerăm că este oportun de pe atunci să se pună aceste întrebări", a precizat designerul web, Cristina Lisii.

Activitatea site-ul carieramea.com va fi gestionată de voluntarii Centrului "Artico". Portalul a fost creat cu suportul Centrul de Guvernare Electronică şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu