"Gheorghe Duca nu are dreptul să candideze pentru cel de-al treilea mandat la şefia Academiei de Ştiinţe"

Embed:

Preşedintele Academiei de Ştiinţe, Gheorghe Duca, nu este în drept să candideze pentru cel de-al treilea mandat consecutiv. De această părere sunt ceilalţi trei candidaţi pentru şefia AŞM.

Academicienii Valeriu Pasat, Leonid Culiuc şi Valeriu Canţer consideră că Duca ar trebui să respecte prevederile Codului cu privire la ştiinţă şi inovare, adoptat în 2004, care spune că preşedintele Academiei poate deţine doar două mandate.

"Zece ani de zile eu cred că este un termen suficient.  A demarat procesul cu încălcări grave. Acest lucru s-a discutat şi în cadrul secţiei noastre. Domnul Duca trebuie să înţeleagă că este şi partea de etică, morală", spune candidatul pentru funcţia de preşedinte al AŞM Valeriu Pasat.

Comisia parlamentară cultură, ştiinţă, educaţie şi mass-media a dat, un aviz pozitiv lui Gheorghe Duca pentru a candida la al treilea mandat consecutiv la cârma instituţiei. 

Gheorghe Duca nu a fost de găsit pentru a comenta solicitările contracandidaţilor săi.

Publika.md aminteşte că alegerile preşedintelui Academiei de Ştiinţe a Moldovei vor avea loc pe 17 aprilie. În cursă s-au înscris patru candidaţi, inclusiv actualul şef al AŞM, Gheorghe Duca. Preşedintele Academiei este ales de Adunarea Generală a instituţiei, prin vot secret, pentru un mandat de şase ani. Gheorghe Duca este în fruntea AŞM din anul 2004.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu