GEST SFIDĂTOR AL GĂGĂUZIEI. La Comrat a fost inaugurat un monument cu harta Rusiei dedicat trupelor sovietice de grăniceri

Embed:

Gest sfidător al autorităţilor din Găgăuzia la adresa statului. La Comrat a fost inaugurat un monument în cinstea grănicerilor. Nimic neobișnuit până aici, doar că pe piatra comemorativă a fost gravată harta Rusiei. În plus, serviciul nu mai există deja de şase ani la noi în ţară.

Instalarea construcţiei are legătură cu împlinirea a 100 de ani de la crearea trupelor sovietice de grăniceri, zi care nu este sărbătorită oficial în Moldova. La eveniment au venit veterani, conducerea autonomiei, dar și reprezentanți ai Ambasadei Federaţiei Ruse la Chișinău.

Asistentul bașcanului ne-a declarat că monumentul a fost făcut la solicitarea unei asociații obşteşti şi că autorităţile din Găgăuzia nu ar avea nicio legătură cu acesta. La rândul său, preşedintele organizaţiei neguvernamentale spune că este vorba de o eroare. Pe monument trebuia să fie harta fostei URSS.

"Noi, conducerea din autonomie, ne-am mobilizat, v-am susţinut. Mulţi dintre voi aţi depus jurământul Uniunii Sovietice. Sunt şi grăniceri care au depus jurământul Republicii Moldova, patria noastră este Republica Moldova", a declarat Irina Vlah, başcanul Găgăuziei. 

Conducerea Poliţiei de Frontieră, care este succesorul Serviciului Grăniceri, nu a fost invitată la eveniment. În schimb, veteranii prezenţi la manifestare au fost felicitaţi de preşedintele Rusiei, prin vocea unui reprezentant al Ambasadei Rusiei la Chişinău.

"În această zi de sărbătoare, Vladimir Putin a menţionat că Serviciul Grăniceri are multe responsabilităţi şi demonstrează că este eficient. Preşedintele Rusiei le-a mulţumit grănicerilor pentru munca sinceră pe care o fac", a spus Lidia Romadan, reprezentant al Ambasadei Rusiei la Chişinău. 

Şeful Poliţiei de Frontieră, Fredolin Lecari, a calificat evenimentul de la Comrat drept o acţiune regretabilă.

"Cu noi nu s-a coordonat, noi n-am autorizat. Comratul nu este o capitală de frontieră şi este trist de fapt. Cine a făcut asta, cine a făcut acest monument, cine l-a comandat şi inaugurat şi cum anume urmează să clarificăm", a zis Fredolin Lecari, şeful Poliţiei de Frontieră.

Monumentul a fost făcut de către o firmă specializată din Basarabeasca. Deşi a fost inaugurat cu mare fast, cel care a iniţiat ridicarea acestuia, preşedintele asociaţiei obşteşti "Grănicerul", Ivan Kîsa, nu ar fi observat că harta arată altfel decât au solicitat. Cele 115 mii de lei pentru monument au fost strânse din donaţii.

"Specialiştii care s-au ocupat de construcţia monumentului probabil au greşit. Pentru că noi am comandat harta Uniunii sovietice, celor care au slujit în URSS, dar nu în Rusia. Îl vom reface dacă s-a ajuns la asta", a spus Ivan Kîsa, Preşedintele Asociaţiei Obşteşti Grănicerul.

Primarul din Comrat, Serghei Anastasov, a declarat că instalarea monumentului a fost autorizată acum cinci ani de către Consiliul local. El a declarat că va cere ca harta Rusiei să fie înlocuită nu cu cea a URSS, dar cu cea a Moldovei.

"Nu sunt de acord, prima dată ieri am văzut şi vom trimite o scrisoare către cei care au făcut ca să schimbe. Trebuie să avem harta Republicii Moldova", a menționat Serghei Anastasov, primarul oraşului Comrat. 

Ziua Poliţiei de Frontieră este sărbătorită în data de 10 iunie.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu