GEST NOBIL! Un trib din Kenya renunţă la tradiţii pentru a PROTEJA LEII

Tribul Masai din Kenya a ales să renunţe la tradiţii pentru a proteja populaţiile locale de lei. Adolescenţii Masai, în loc în plece să vâneze aceste feline, în virtutea unor tradiţii seculare, ce marchează maturizarea bărbaţilor, participă în schimb la un concurs de aruncare a suliţei, informează digi24.

La poalele muntelui Kilimanjaro, sute de adolescenţi Masai înfruntă răcoarea dimineţii pentru a participa la un ritual ce marchează maturizarea - trecerea de la stadiul de băieţi la statutul de bărbaţi.

Însă cei care vor să devină un ”moran” - luptător -, la ediţia bienală ”Jocurile Olimpice Masai” nu se află acolo pentru a-şi arunca suliţele spre lei, aşa cum au făcut strămoşii lor de-a lungul mileniilor.

În schimb, viitorii ”moran”, ai căror obraji sunt pictaţi cu ocru, îşi aruncă suliţele în savana din Sanctuarul Natural Sidai Oleng din partea sudică a Marelui Rift African.

Cu o aruncare de 55,7 metri, concursul a fost câştigat de un tânăr de 20 de ani, Tipape Lekatoo, din satul Mbirikani Manyatta.

”Banii nu-mi vor ajunge să plătesc pentru studiile mele de management în turism, dar sunt recunoscător pentru creşterea gradului de conştientizare în privinţa viciilor din rândul comunităţii, iar aceste acţiuni încep să îşi arate roadele”, a spus tipape Lekatoo.

Pentru băieţii Masai pe cale să devină bărbaţi, uciderea unui leu reprezenta un ritual de trecere într-o altă etapă a vieţii, care îi transforma în luptători.

Lansat în 2012, ”Jocurile Olimpice Masai” sunt organizate pentru a încuraja comunităţile locale să renunţe la vânătoarea de lei.

Vânătoarea a făcut ca leii să ajungă în pragul extincţiei în aceste teritorii de la poalele muntelui Kilimanjaro.

În toată Africa, populaţia de lei a scăzut de la 100.000 de exemplare în urmă cu câteva decenii la mai puţin de 25.000 de exemplare în prezent.

David Rudisha, dublu campion olimpic pe distanţa de 800 de metri este unul dintre cei mai cunoscuţi Masai din lume. El spune că acest eveniment reprezintă un pas important pe care Kenya l-a făcut în vederea salvării populaţiilor locale de lei.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu