Gerul siberian face ravagii în Europa. Vânturile puternice și ninsoarea abundentă au ucis peste 20 de persoane

Gerul siberian face ravagii în Europa. Vânturile puternice și ninsoarea abundentă au ucis peste 20 de persoane în mai multe țări, iar transportul a fost dat peste cap, inclusiv unele aeroporturi au fost închise, scrie libertatea.ro.

Furtunile de zăpadă, neobișnuite pentru o mare parte a Europei în această perioadă a anului, au lăsat drumurile blocate, mii de șoferi au fost împotmoliți în zăpadă și școlile au fost închise, iar agențiile meteorologice anunță că frigul va continua în mai multe regiuni.

Numărul de morți a continuat să crească, în timp ce alte trei persoane au murit în Polonia, luând numărul victimelor la 21 de persoane.

De asemenea, în Cehia s-au înregistrat șase decese în ultimele zile, cinci în Lituania, câte patru în Franța și Slovacia, trei în Spania și câte două în Italia, Serbia, România și Slovenia și câte unul în Marea Britanie și Olanda.

"Cei mai expuși riscului de îmbolnăviri legate de frig sunt persoanele în vârstă, copiii și persoanele care suferă de boli cronice sau de limitări fizice sau mentale", a afirmat Organizația Mondială a Sănătății într-un comunicat de presă, adăugând că cei săraci, cei fără adăpost și migranții sunt adesea cel mai greu loviți.

În Elveția au fost înregistrate în ultimele zile temperaturi scăzute de aproape minus 40 de grade Celsius.

În Marea Britanie, Furtuna Emma, care s-a produs în Atlantic, se va întâlni cu valul de frig siberian, provocând în continuare ninsoare și temperaturi foarte scăzute.

Codul roșu care anunță temperaturi extreme care pun în pericol viața populației, daune materiale și perturbări ale transportului, a fost extins joi pentru sud-vestul Angliei, sudul Țării Galilor și Scoției. În această zonă se așteaptă vânturi puternice și cantități mari de zăpadă.

În Edinburgh, toate școlile au fost închise, deoarece poliția i-a sfătuit pe oameni să nu călătorească "cu excepția cazului în care lucrați la serviciile de urgență". Aeroportul din Glasgow a rămas închis, în timp ce Gatwick din Londra se aștepta la "un număr mare de anulări și întârzieri ale zborurilor".

De asemenea, mercurul a scăzut sub zero grade și în Europa de Sud. Zăpada din nordul Italiei a forțat anularea a 50% din trenurile regionale, în timp ce în orașul Napoli școlile au fost închise.

În sudul Franței, plajele din Nisa erau acoperite cu un strat gros de zăpadă. Tot în Hexagon, în apropiere de orașul Montpellier, aproximativ 2.000 de șoferi au rămas blocați pe o autostradă. "Autostrada arată ca un cimitir de camioane și mașini", a scris pe twitter Anthony Jammot, descriind un scenariu "apocaliptic" după ce a stat blocat în mașină 24 de ore cu doi copii mici și fără informații sau ajutor de la autoritățile locale.

În Paris, unde a nins miercuri noaptea, iar joi dimineața orașul era acoperit de zăpadă, autoritățile au continuat să deschidă adăposturi de urgență pentru cei aproximativ 3.000 de locuitori ai orașului.

În Germania, Asociația Națională a Persoanelor fără Adăpost a cerut ca adăposturile să fie deschise și pe timpul zilei, nu doar noaptea. "Se poate muri de frig și în timpul zilei", a avertizat șeful său Werena Rosenke.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu