GERUL ȘI NĂMEȚII îi ţin acasă pe copii. Sute de elevi nu au ajuns la şcoală

Embed:

După două zile de soare cu dinți, ninsorile revin în forță. La noapte, va începe din nou să fulguiască, iar mâine, zăpada va cădea din abundență. Meteorologii anunță că pe drumuri s-ar putea forma troiene.

Asta în timp ce mai multe căi de acces în localități rămân încă blocate de nămeți, după ninsorile de la sfârșitul săptămânii trecute. Gerul și zăpada le-a prelungit vacanța la peste 2.000 de copii, care nu pot ajunge la școală sau grădiniță.

La şcoala din satul Bălăşeşti, raionul Sângerei, învaţă 180 de copii. Din cauza frigului, sistemul de încălzire s-a defectat, iar autorităţile au decis ca elevii să rămână acasă. La școala din localitate învață și cei cinci copii ai Galinei Toma.

"Stau mai mult în casă, mai citesc, se joacă. Au jucat dame aseară. Mai privesc câte un desen animat. Nu umblă pe drumuri din capul lor fără ocupații, eu sunt destul de strictă, le duc evidența", a spus locuitoarea satului Bălășești, galina Toma.

Bogdana este elevă în clasa întâi. Fetița spune că, deși nu se plictisește acasă, așteaptă cu nerăbdare să revină la școală.

"Mă mai joc pe afară, mai citesc, mai stau la calcurator. Îmi e dor de colegi", a declarat Bogdana.

Fratele mai mare, Emanuel, care este elev în clasa a opta își ajută părinții să îngrijească de animalele de pe lângă casă:

"Avem găini, rațe, o văcuță și o capră. Am grijă să le hrănesc să le dau apă".

Unii copii sunt bucuroși că mai au câteva zile de vacanță.

Conducerea instituției de învățământ spune că problema a apărut cu două zile înainte ca elevii să revină din vacanță.

"Dacă reușesc până după masă să monteze pompele și cea de bază și cea de rezervă, vom face focul toată noaptea și cred că mâine am putea ieși la ore", a specificat directorul interimar Gimnaziul din Bălășești, Eugenia Haghel.

Alți 30 de copii din raionul Soroca nu au ajuns la școala din satul Vâsaca, pe care o frecventează, din cauza drumurilor impracticabile. De asemenea, în raionul Cahul nu funcţionează o școală și două grădinițe, iar în raionul Cantemir - cinci școli. În Leova şi Ocniţa sunt închise până lunea viitoare 15 grădinițe.

Totodată, din cauza drumurilor întroienite, 528 de elevi nu au putut fi transportaţi spre școlile de circumscripție. În celelalte 23 de raioane, inclusiv municipiile Bălți și Chișinău, toate instituțiile de învățământ funcționează în regim normal.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu