Gerul aduce SCUMPIRI

Embed:

Creşterea preţurilor pentru cereale, dar şi pentru unele fructe este inevitabilă. Asta în condiţiile în care gerul a afectat culturile cerealiere, unii pomi fructiferi şi viţa de vie. Banca Naţională prognozează creşteri de cel mult 5 la sută. Şeful Asociaţiei Producătorilor Agricoli susţine, însă, că nu se ştie cu cât se vor scumpi aceste alimente.

Preşedintele Asociaţiei "UniAgroProtect" spune că, deocamdată, nu se cunoaşte cu cât ar putea creşte preţurile, pentru că nu au fost evaluate pierderile provocate de ger.

"Dacă procesele similare vor fi fixate şi în ţara vecină Ucraina, care este al patrulea sau al cincilea exportator de grâu alimentar, preţurile la culturile cerealiere din prima grupă vor creşte treptat, dar această creştere este inevitabilă. Au fost afectate de geruri plantaţiile pomicole de caişi şi piersici, precum şi strugurii de soiuri de masă. Noi vom avea deficit de piersici şi caise, iar deficitul influenţează asupra creşterii preţurilor. Cu cât vor creşte? Este greu de prognozat, tabolul definitiv îl vom avea în martie", a declarat Alexandru Slusari.

Pentru acest an, Banca Naţională prognozează că scumpirile nu vor depăşi 4,5 la sută. Totuşi, există riscuri ca preţurile produselor alimentare să crească, în cazul unor condiţii meteo nefavorabile.

“Riscul major îl prezintă condiţiile climaterice. În cazul în care vor exista anumite dificultăţi, din cauza condiţiilor climaterice, la marii producători, în special de cereale, atunci scenariul nostru de bază nu va mai fi valabil şi atunci va trebui să elaborăm un alt scenariu”, a menţionat guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu