Germanii vor celebra căderea zidului berlinez, lansând 8 000 de baloane

Embed:

Zidul care a despărţit occidentul democratic de estul totalitar va mai cădea o dată. În mijlocul Berlinului a fost instalată o aşa-numită frontieră de lumină. 8 mii de baloane au fost aprinse pe locul unde se afla construcţia din beton şi sârmă ghimpată. Mâine, când se împlinesc 25 de ani de la căderea zidului, toate baloanele vor zbura spre cer.

Frontiera de lumină se întinde pe o lungime de 15 kilometri. Aceasta trece prin puncte celebre, cum ar fi Poarta Brandenburg, Reichstag sau Punctul de control Charlie. 8 mii de baloane au fost legate de stâlpi, iar duminică, la ora 18.58, acestea se vor ridica spre cer, purtând mesaje de pace pentru întreaga lume.

"Gestul oferă posibilitatea de a doborî zidul pentru a doua oară. Doar că de această dată oameni din întreaga lume vor trimite mesaje ataşate de baloane. Sunt mesaje de pace şi exprimă speranţa că toate zidurile din lume vor cădea, atât cele din beton, cât şi cele din minţile oamenilor", a declarat  primarul Berlinului Klaus Wowereit. 

La ceremoniile de la Berlin participă zilele acestea şi ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov. El a vizitat renumitul punct de control Charlie, prin care se făcea legătura între Berlinul de Est cel de Vest: "Vărsările de sânge din Europa şi Orientul Mijlociu, care au loc pe fundalul lipsei complete a dialogului între marile puteri, stârnesc îngrijorare imensă. Lumea este în pragul unui nou Război Rece, iar unii spun că acesta a început deja."

Zidul Berlinului a divizat Germania timp de 28 de ani şi a fost un simbol al Războiului Rece. Bariera a fost construită în august 1961.  În faţa zidului se afla aşa-numita "fâşie a morţii", un teren patrulat de soldaţi, care aveau ordin să tragă în oricine ar încerca să treacă de barieră. Potrivit unor surse, cel puţin 169 de oameni au fost împuşcaţi, în timp ce încercau să ajungă în Berlinul de Vest.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu