Germania și-ar putea scoate avioanele militare din baza NATO din Turcia

Tensiunile cresc între Germania și Turcia. Budeswehr, armata germană, s-ar pregăti pentru o posibilă retragere a șase avioane militare de recunoaștere Tornado de la baza aeriană Incirlik, din Turcia, pentru că autoritățile de la Ankara le-a interzis unor parlamentarilor germani să viziteze centrul, scrie libertatea.ro.

Autoritățile de la Berlin se pare că analizează, în prezent, dacă poate muta în Iordania sau Cipru avioanele, inclusiv pe cele de realimentare, care susțin raidurile aeriene ale coaliției conduse de Statele Unite, ce vizează ținte ale grupării jihadiste Stat Islamic, informează Der Spiegel. Jurnaliștii germani subliniază că o astfel de măsură ar întrerupe zborurile de recunoaștere pe o perioadă de cel puțin două luni.

Ministerul german al Apărării a refuzat să ofere detalii despre plan, precizând doar că există alternative. "Ne-ar placea să continuăm misiunile din Turcia, dar există alternative la baza de la Incirlik", a spus purtătorul de cuvânt al ministerului.

Se pare că cei care insistă, în prezent, mai mult pentru retragere sunt social-democrații, parteneri minoritari ai cancelarului german, Angela Merkel, din guvernul de coaliție. "Guvernul german trebuie să găseasca imediat alte baze pentru soldații germani", a declarat purtătorul de cuvânt al social-democraților pe probleme de apărare, Rainer Arnold.

Oficialii turci au blocat o vizită la Incirlik a mai multor parlamentari germani, la începutul acestei veri. Mai mult, Ankara a anunțat, luna trecută, că nu va aproba o vizită pe care o intenționează să o facă membrii Comisiei pentru buget a Parlamentului german în luna octombrie.

Totul a pornit după ce Parlamentul german a adoptat, în luna iunie, o rezoluție care a calificat masacrarea armenilor de către fortele otomane, în 1915, drept genocid, iar acest lucru a nemulțumit autoritățile de la Ankara. Însă, Turcia a părut deranjată și de reacția slabă a Germania, după puciul eșuat din 15 iulie.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu