Germania se confruntă cu o situaţie delicată. Nemții nu mai au specialişti în cadrul armatei

La 7 ani după ce a renunţat la serviciul militar obligatoriu, Germania se confruntă cu o situaţie delicată: nu mai are suficienţi specialişti în cadrul armatei. 

Trebuie să precizăm că deficitul actual se înregistrează în cazul posturilor de experţi, cum ar fi cele de specialişti în domeniul IT sau de medici. Şeful statului major al armatei germane susţine că o opţiune ar fi recrutarea de cetăţeni din statele membre ale Uniunii Europene pentru ocuparea tuturor posturilor vacante. Şi nu sunt puţine: e vorba de 21 de mii de angajaţi.

Guvernul federal a purtat deja discuţii în acest sens cu partenerii din UE, dar reacţiile au fost destul de prudente, în special în rândul statelor din Europa de est. Reprezentanţii acestora se tem că propriii specialişti angajaţi pe bază de contract ar putea fi tentaţi să plece în Germania pentru un salariu mai bun.

Ar mai fi şi problema loialităţii unui militar străin angajat în altă ţară. Totuşi, recrutarea cetăţenilor străini nu e ceva neobişnuit, având în vedere numărul mare de persoane cu dublă cetăţenie sau al imigranţilor deveniţi ulterior cetăţeni ai statului în care s-au stabilit, cum e cazul Statelor Unite, al Canadei, Franţei sau Marii Britanii.

În prezent, Bundeswehr, armata federală, are un efectiv de 182 de mii de persoane şi ar trebui să ajungă la 203 mii în următorii 7 ani.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu