Germania, o amprentă importantă în cultura mondială. Cum au reuşit nemţii să dea glas idealurilor europene de libertate, pace și solidaritate

Embed:

Germanii vor trăi în mai puţin de o săptămână unul dintre cele mai importante evenimente politice, organizat o dată la patru ani. Duminică, ei vor fi chemaţi să voteze parlamentarii din Bundestag. Aceştia, la rândul lor, vor decide cine va fi următorul cancelar. Germania este considerată "motorul economic al Uniunii Europene", dar a lăsat o amprentă importantă şi în cultura mondială.

Țara i-a dăruit omenirii compozitori celebri și este greu de imaginat ce am fi făcut astăzi fără Beethoven, Bach, Wagner și, desigur, Mendelssohn, care a oferit lumii cel mai frumos marş nupţial, fără care nu trece nicio nuntă. De asemenea, muzica modernă germană a pus stăpânire pe discoteci în anii '80 ai secolului trecut. Pe aceste ritmuri au dansat îndrăgostiţii şi s-au format familii.

Celebrul Marş nupţial al lui Felix Mendelssohn, considerat cel mai de vază compozitor al perioadei romantismului, sună în toate oficiile de stare civilă din ţară.

Marşul a fost scris în 1842 pentru una dintre scenele piesei "Visul unei nopți de vară" a lui William Shakespeare. A devenit însă celebru peste 16 ani, după ce a sunat în ziua căsătoriei Prințesei "Vicky", fiica reginei Victoria, cu Prințul Friedrich al Prusiei. Muzicologul Svetlana Bivol spune că melodia poate fi auzită nu numai în sediile serviciilor de stare civile, dar şi în catedralele catolice.

"Este foarte romantic, este foarte solemn, dar are acea atmosferă, acel iz de lirism, de dragoste, de afecțiune, de dragostea pentru totul ce se întâmplă în jur. Este o muzică frumoasă. De fapt este cea pe care am auzit-o în toate interpretările: vocale, corale, și doar la o singură vioară, și la saxofon, și la cvartet, și la orchestră mare", a menţionat Svetlana Bivol, muzicolog. 

Svetlana Bivol mai spune că deşi marşul lui Mendelssohn este atât de cunoscut, valsul lui Eugen Doga din filmul "Gingaşa şi tandra mea fiară", declarat de UNESCO drept cea de-a patra capodoperă muzicală a secolului XX, i-ar putea face concurenţă.

Unul dintre rivalii lui Mendelssohn, Richard Wagner, a reuşit să-l ruineze pe regele Ludwig al II-lea al Bavariei, care a cheltuit o mare parte din averea familiei, pentru a-i sponsoriza creaţia. Este unul dintre cei mai de seamă reprezentanți ai romantismului muzical. Wagner a compus drama Inelul Nibelungilor, cea mai mare operă de artă dezvoltată de un singur om şi una dintre cele mai complexe compoziții muzicale din istorie. Are o durată de 16 de ore şi a fost creată timp de 20 de ani.

Tot germanii au reuşit să dea glas idealurilor europene de libertate, pace și solidaritate. Friedrich von Schiller, considerat prințul poeziei germane, a scris în 1785 poemul "Odă bucuriei". În 1823, versurile au fost puse pe muzică de Ludwig van Beethoven. Peste mai bine de 150 de ani, în 1985, liderii europeni l-au adoptat ca imn oficial al Uniunii Europene.

Beethoven s-a născut în 1770, iar simptomele de surditate i-au apărut când avea aproape 30 de ani. La 48, nu mai auzea nimic. Acest lucru nu l-a împiedicat să creeze opere istorice: simfoniile Eroica, Pastorala și Sonata Lunii. Notele pentru Simfonia numărul nouă cu vestita Odă a Bucuriei au fost puse pe portativ când era complet surd. Publicul a rămas în extaz la prima audiţie, l-a aplaudat furtunos, dar Beethoven nu a putut auzi cel mai glorios moment al vieții sale.

Beethoven a murit într-o locuință mizeră, într-o dezordine de nedescris din cauza unei ciroze hepatice. Legenda spune că înainte să-și dea ultima suflare, dirija o uvertură. A ridicat mâna dreaptă, a strâns pumnul, apoi, a lăsat mâna să cadă și a murit.

Germania l-a dat omenirii şi pe Johann Sebastian Bach.

Bach este considerat un geniu al barocului muzical. A moştenit talentul de la tatăl său care cânta la orgă, în biserică. Poate de aceea şi muzica sa este sacrală. Se spune că l-a vindecat de insomnie pe ambasadorul Imperiului Rus în Saxonia, care a ascultat 30 de melodii compuse special pentru el. Bach a avut 20 de copii, dintre care au supraviețuit doar opt: patru fete și patru băieți.

Peste un secol, un alt gen de muzică şi mai multe trupe din Germania au cucerit oamenii din întreaga lume.

În anii '80 ai secolului trecut, discotecile erau de neimaginat fără hiturile formaţiei Modern Talking.

În 2014, de Hramul Chişinăului, Thomas Anders, unul din membrii formaţiei Modern Talking, a cântat în centrul Capitalei.

Şi Bad Boys Blue făcea furori în aceeaşi perioadă. Hitul You're a woman a topit inimile a milioane de femei.

În anii 80, alte trupe din Germania au spart topurile muzicale din întreaga lume.

În anii 90, Snap!, Mr. President şi ATB răsunau în toate cluburile.

Ritmurile fierbinţi din Mambo nr.5, interpretat de Lou Bega, au aprins ringurile de dans.

La începutul anilor 2000, au făcut furori Schiller şi Paul van Dyk.

Şi dacă toate aceste trupe germane au cântat în engleză, un italian a intrat pe piaţa muzicală din Germania cu piese în limba germană.

Cu toate că rockul a luat naștere pe continentul american, germanii nu au stat deoparte și au contribuit la acest gen de muzică. Scorpions, cea mai cunoscută trupă hard-rock din Germania, își bucură fanii deja de jumătate de secol cu melodii pe ritmuri grele de chitară. În 2010, trupa a ajuns şi la Chişinău.

"Este prima noastră vizită în Chișinău, în Moldova. Suntem foarte fericiți să fim aici și sperăm să facem un show grandios în această seară. Vreau să vă mulțumesc pentru o primire fantastică. Sunt sigur că, împreună cu fanii de aici, din Moldova, vom avea parte de o seară magică", a precizat solistul trupei Scorpions, Klaus Meine.

De asemenea, când vorbim de rock şi Germania, atunci multora le vine în gând celebra trupă Rammstein.

În ce priveşte cinematografia, unul dintre cele mai cunoscute nume rămâne cel al lui Marlene Dietrich, cântăreaţă şi prima actriță germană care a ajuns celebră la Hollywood. Şi-a început cariera în Germania, după care a ajuns în Statele Unite. În anul 1931, Dietrich a fost nominalizată la Oscar la categoria cel mai bun rol feminin, după ce a jucat în filmul Morocco.

O altă actriţă, mai puțin cunoscută în zilele noastre, dar probabil adorată în perioada interbelică, a fost actrița Luise Rainer. A jucat în 23 de filme și a primit două Oscaruri pentru cel mai bun rol feminin.

Un actor german celebru este Til Schweiger. La început sonoriza firme porno, dar a ajuns un actor de talie mondială. Cinefilii îi cunosc mai ales din filmele "Driven", în care a jucat rolul unui pilot de curse, dar şi din "King Arthur", în care a fost fiul conducătorului saxonilor.

Iar actriţa Diane Kruger, care a ajuns la Hollywood, a jucat-o pe frumoasa Elena, din filmul "Troia".

Daniel Bruhl, cunoscut în Germania pentru rolul principal din filmul "Good Bye, Lenin", a fost dușmanul super-eroilor Avengers în filmul Captain America: Civil War.

Iar Thomas Kretschmann a devenit actor la vârsta de 25 de ani. Până atunci, a făcut natație de performanță. La vârsta de 19 ani a fugit din Republica Democrată Germană în cea federală. A jucat în mai multe filme turnate la Hollywood cum ar fi King Kong și Pianistul.

Kretschmann a avut și unul din rolurile principale în filmul Stalingrad, regizat de Feodor Bondarciuk.

Cinematografia germană a fost premiată de Academia Americană de Film. Cu Oscaruri s-au ales trei filme: Toba de tinichea în anul 1980, Nicăieri în Africa în 2003 și Viața celorlalți, turnat în 2007.

Germania găzduieşte, începând cu anul 1951, festivalul de film Berlinala, unul din cele mai importante din lume, unde sunt acordate premiile Ursul de Aur și Ursul de Argint.

Germania a avut un cuvânt greu de spus şi în lumea modei. Probabil cel mai cunoscut top-model german este Claudia Schiffer. Fotografiile ei au apărut pe coperțile revistelor celebre de mai bine de o mie de ori. A început cariera de fotomodel în anul 1990 prin prezentarea colecției toamnă-iarnă a casei de modă Chanel. În scurt timp, a ajuns să fie muza directorului acesteia Karl Lagerfeld.

Un nume important în industria modei a fost și cel al lui Heidi Klum. Și-a început cariera în 1992 după ce a câștigat un show de modă, fiind prima între cele 25 de mii de concurente. A ajuns un superstar în anul 1998 când a devenit unul dintre îngerii Victoria’s Secret.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu