Germania, "motorul economic al Uniunii Europene", dar şi o naţiune sinonimă cu sportul

Germanii vor trăi în mai puţin de o săptămână unul dintre cele mai importante evenimente politice, organizat o dată la patru ani. Duminică, ei vor fi chemaţi să voteze parlamentarii din Bundestag. Aceştia, la rândul lor, vor decide cine va fi următorul cancelar.

Germania este considerată "motorul economic al Uniunii Europene", dar şi o naţiune sinonim cu sportul. În această ţară, fotbalul, tenisul, sporturile cu motor, dar şi cele de iarnă sunt cele mai îndrăgite. Ca şi în alte state, popularitatea cea mai mare o are fotbalul. Prima ligă valorică din Germania adună timp de un sezon peste 12 milioane de oameni în tribunele stadioanelor, iar echipa naţionala este campioana mondială în exerciţiu.

Fotbalul a ajuns în Germania în 1874, primul meci fiind jucat între echipele a doi profesori. În acelaşi an a fost înfiinţat și primul club.

Dinamo Dresda este considerată prima echipă din Germania, iar la o distanţă de 143 de ani, nemţii au transformat fotbalul dintr-un gen de sport într-o veritabilă industrie.

Selecţionata de fotbal, supranumită "Die Național Mannschaft", a devenit de patru ori campioană mondială şi este triplă campioană europeană. Nici în fotbalul feminin Germania nu stă mai prost. Reprezentantele sexului frumos sunt de opt ori campioane europene în cele 12 ediţii organizate până în prezent şi de două ori campioane mondiale.

Maniera de joc a germanilor a născut mai multe mituri.

"Pe nemți ești sigur că i-ai bătut abia cînd îi vezi urcați în autocar" sau "Fotbalul este un gen de sport jucat de toţi, dar în care înving întotdeauna germanii" sunt doar două proverbe despre germani ca naţiune fotbalistică."

Cea mai de succes echipă de club este Bayern Munchen. Fotbaliștii clubului din cel mai important oraș al regiunii Bavaria au cucerit titlul de campioni naționali de 27 de ori, de 18 ori cupa, de cinci ori Supercupa, toate aceste performanțe reprezentând recorduri pentru competiţiile interne.

În acelaşi timp, Bayern Munchen este o forţă de luat în seamă şi în competiţiile continentale, bavarezii câştigând de cinci ori cea mai importantă competiție continentală inter-cluburi: trei ani consecutiv, între 1974 şi 1976 - Cupa Campionilor, în 2001 și 2013 - Liga Campionilor.

Chiar şi aşa, Bayern Munchen nu este şi cel mai iubit club din Germania. Bavarezii au la acest capitol un concurent redutabil, Borussia Dortmund, care mai mereu le-o ia înainte. Prusacii reprezintă un club cu trofee mai puţine, însă suporterii sunt cei cu care se laudă până și fotbaliștii supranumiţi "Die Schwarzgelben", adică ”negru-galbenii”.

Westfalenstadion este arena pe care evoluează Borussia Dortmund, aceasta având capacitatea de 81.359 de locuri.

În sezonul trecut, clubul din Dortmund a devenit cel mai bine susținut de pe bătrânul continent, cu o medie de 79.653 de spectatori pe meci. Pentru comparație, clubul de pe locul 2, FC Barcelona, a avut o medie de 77.944 de spectatori, asta deşi stadionul echipei spaniole are capacitatea de 99.354 de locuri.

Tradiţia de a umple până la refuz stadionul meci de meci a pornit din 2003. Acum 14 ani, Borussia se afla în pragul falimentului, având datorii de peste 120 de milioane de euro din cauza managementul defectuos. Suporterii au fost cei care au salvat clubul.

Pentru început, ei au făcut o donaţie considerabilă, iar ulterior au umplut până la refuz tribunele stadionului meci de meci. Tot atunci a fost instituit şi "Zidul Galben", mândria Borussiei Dortmund.


Tenisul de câmp este un alt gen de sport în care Germania reprezintă o forţă de temut. Steffi Graf şi Boris Becker reprezintă vârfurile de lance. Ei au dominat tenisul mondial de la sfârșitul anilor 1980 și până în noul mileniu. Steffi Graf a cucerit 22 de trofee la turneele majore şi a devenit campioană olimpică în 1988.

La rându-i, Boris Becker şi-a trecut în palmares 11 trofee majore şi a cucerit medalia de bronz la Jocurile Olimpice din 1992, de la Barcelona.

Cea care calcă pe urmele legendelor tenisului nemțesc este Angelique Kerber, o tenismenă născută la Bremen, dar cu origini poloneze. Ea a reuşit deja să ocupe primul loc în clasamentul mondial şi să cucerească câte un trofeu la turneele de Mare Șlem Australian Open şi US Open.

Germanii adesea "fac legea" și în sporturile cu motor. Campionatul mondial de automobilism Formula 1 a fost dominat până acum câțiva ani, preț de aproape două decenii de marele Michael Schumacher.

Michael Schumacher, alintat de admiratori "Schumi" este primul şi singurul pilot din Formula 1 care a cucerit şapte titluri de campion mondial, într-o cariera ce a durat 17 ani.
În 2012, Schumacher s-a retras din sportul profesionist, iar un an mai tarziu lumea a fost şocată de o veste despre el.

Aflat la schi cu fiul său Mick, fostul pilot de Formula 1 a suferit un accident groaznic care l-a trimis în comă răstimp de un an.

La moment, condiţia fizică a lui Michael Schumacher este învăluită de mister. După ce şi-a revenit, adică a ieșit din comă, presa se întrece în prezentarea diferitor versiuni ale stării sale de fapt. În timp ce unii susţin că germanul nu este în stare să facă doi paşi, alţii scriu că "Schumi" face progrese considerabile.

În lipsa "Regelui" Formulei 1, Sebastian Vettel a apărut la rampă și apără onoarea Germaniei. În vârstă de 30 de ani, el a cucerit deja de patru ori la rând titlul de campion mondial.

O dată la doi ani, Germania îşi expediază "crema" elitei sportive la Jocurile Olimpice. În clasamentul all-time pe medalii la Olimpiada de vară, nemţii se află pe locul 7, cu 615 de medalii cucerite, dintre care 191 de aur.

În topul pe medalii la Olimpiadele de Iarnă, Germania se poziţionează pe treapta a treia cu 209 de medalii câştigate, 78 fiind de aur.

Una peste alta, Germania scoate an de an în prim-plan atleţi de invidiat și este, fără putință de tăgadă, o super-putere în sportul mondial. La fel ca în politică, economie sau cultură.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu