Germania a ales. Primele rezultate exit poll: Partidul Angelei Merkel câştigă scrutinul

Embed:

(UPDATE 19:42) Social-democrații refuză o alianță cu partidul Angelei Merkel. Astfel CDU-CSU va trebui să-și caute aliați în rândul partidelor mai mici care vor reuși să intre în Parlament.

(UPDATE 19:08) S-au închis urnele în Germania. Conservatorii cancelarului Angela Merkel au câștigat alegerile legislative, obținând conform sondajelor efectuate la ieșirea de la urne procente cuprinse între 32,5% și 33,5%, cu circa 12 procente în fața social-democraților care au înregistrat un record negativ (20-21%).

Între timp, extrema dreaptă devine a treia forță politică, fiind cotată în aceste sondaje cu circa 13% din voturi.

(UPDATE 17:38) Cancelarul german, Angela Merkel, a votat la o secţie de la Berlin.

(UPDATE 15:43) Candidatul Martin Schulz a votat împreună cu soţia sa în localitatea Wuerselen, unde a fost primar mai bine de un deceniu.

Fostul preşedinte al Parlamentului European speră că majoritatea oamenilor îşi vor da votul în favoarea partidului pe care îl reprezintă.

"Încă ieri, o mulţime de oameni erau indecişi. Chiar şi azi, mulţi oameni nu ştiu cui ar trebui să îi dea votul. Sper că majoritatea dintre ei vor decide să voteze pentru mine şi partidul meu", a spus Martin Schulz, candidat.

Odată cu închiderea secţiilor de votare, vor fi prezentate şi primele exit-poll-uri.

CITEŞTE ŞI: Alegeri legislative în Germania. Martin Schulz a votat împreună cu soţia sa în localitatea Wuerselen

(UPDATE 12:41) Cele 73 de mii de secţii de votare şi-au deschis uşile la ora 9 dimineaţă şi le vor închide după 18, ora locală.

Odată cu închiderea secţiilor de votare, vor fi prezentate şi primele exit-poll-uri.

Presa germană scrie că peste 600.000 de voluntari s-au înscris pentru a ajuta la numărarea voturilor.

(10:28) Secţiile de votare din Germania au fost deschise, iar peste 61 de milioane de oameni sunt aşteptaţi să voteze viitorii parlamentarii din Bundestag. Aceştia, la rândul lor, vor decide cine va fi cancelarul care va conduce cea mai puternică economie de pe bătrânul continent.

Dacă sondajele se vor confirma, atunci Angela Merkel va obţine al patrulea mandat.

Candidaţii creditați cu cele mai mari şanse sunt Angela Merkel, cu trei mandate la activ, şi fostul preşedinte al Parlamentului European Martin Schulz.

CITEŞTE ŞI: Germania, o super-putere în sportul mondial. Fotbalul, tenisul şi sporturile cu motor o aduc printre liderii lumii

CITEŞTE ŞI: Germania, o amprentă importantă în cultura mondială. Cum au reuşit nemţii să dea glas idealurilor europene de libertate, pace și solidaritate

CITEŞTE ŞI: Pe urmele germanilor din Basarabia. Povestea morii din satul Bravicea (VIDEO)

Angela Merkel a venit în funcţia de cancelar al Germaniei în 2005. Oficialul s-a implicat activ în soluţionarea crizei imigranţilor, negocierile privind creditarea Greciei, dar şi în discuţiile privind conflictul din estul Ucrainei.

Deşi în primii ani, ea a avut parte de susţinerea nemţilor, în ultima perioadă imaginea ei a avut de suferit din cauza deschiderii faţă de refugiaţi. Ea a fost acuzată de concetățeni că le-a permis imigranţilor să creeze haos în ţară.

Dacă va fi realeasă cancelar, Merkel va deţine recordul de longevitate în acest post stabilit în perioada 1982-1998 de Helmut Kohl.

Principalul contracandidat al Angelei Merkel este Martin Schulz. Acesta a fost pasionat de politică încă din tinereţe, după ce a devenit membru al Partidului Social-Democrat la vârsta de 19 ani.

A fost ales primar într-o localitate din regiunea Westfalia când avea 32 de ani şi a deţinut această funcţie timp de 11 ani.

Din 2012 până în 2014 a ocupat fotoliul de preşedinte al Parlamentului European. După o pauză de două săptămâni, a fost reales pentru această funcţie şi a deţinut-o până în luna ianuarie 2017.

În martie, Schulz a fost ales în unanimitate preşedinte al Partidului Social-Democrat german. Este un proeuropean convins, la fel ca Angela Merkel, dar consideră că Germania a fost slăbită de politica privind refugiații și atitudinea prea dură în sfera regulilor bugetare.

Schultz este căsătorit şi are doi copii.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu