German Economic Team: Sistemul bancar din Moldova a fost stabilizat după criza creată de frauda bancară

Embed:

Sistemul financiar din țara noastră a fost stabilizat după criza creată de frauda bancară. La această concluzie au ajuns experții de la German Economic Team, care oferă consultații în probleme economice guvernului de la Chișinău.

Reformele implementate de Ministerul Economiei au avut drept scop recuperarea încrederii în sistemul bancar, asigurarea transparenței acționarilor și proprietarilor reali ai băncilor.

Totodată, reglementările sunt întărite și în alte domenii, pentru a evita repetarea fraudei din 2014.

La anul, autoritățile moldovenești vor introduce noi standarde de calitate pentru sistemul bancar, aplicate deja în Uniunea Europeană.

Și Banca Națională și-a concentrat eforturile spre sporirea transparenței în acest sector, iar rezultatele încep să fie vizibile. Pachete importante de acțiuni au fost blocate în cele mai mari bănci și parțial reemise.

Un alt semn de stabilizare menționat de experții germani este dezvoltarea pozitivă a suficienței medii a capitalului ponderat la risc în sistem. În Moldova, indicele este de 16 la sută.

După o scădere a suficienței medii a capitalului ponderat la risc până la mai puțin de 13 la sută în ianuarie 2015, acum, indicatorul este de aproape 30 de procente, chiar mai mare decât cel înregistrat înainte de criză.

Acest lucru se datorează introducerii unor standarde mai ridicate și a îmbunătățirii supravegherii în sistemul bancar.

După introducerea de către Banca Națională a supravegherii speciale în trei mari bănci din țară, experții germani constată că a crescut considerabil transparența și reabilitarea sectorului.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu