Georgia marchează 10 ani de declanşarea războiului de cinci zile cu Rusia

Embed:

Georgia marchează 10 ani de declanşarea războiului de cinci zile cu Rusia. În memoria victimelor represiunilor politice, oficiali de stat, oaspeţi străini şi rudele celor decedaţi au fost depus flori la cimitirul Muhatgverdi din Tbilisi.

La ceremonia de comemorare, preşedintele georgian a declarat că după un deceniu de la invazia ruşilor, unificarea ţării este tot mai aproape, iar poporul său nu a fost dezbinat.

Aflaţi într-o vizită specială la Tbilisi, miniştrii de Externe din Lituania, Letonia, Polonia şi vicepremierul Ucrainei au semnat un document comun în care au cerut Rusiei să-şi retragă trupele de pe teritoriul Georgiei.

În acelaşi timp, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău a transmis că este solidar cu poporul georgian, menţionând că sprijină suveranitatea şi integritatea teritorială a Georgiei.

Războiul ruso-georgian a început în noaptea de 7 spre 8 august 2008 ca urmare a unei operațiuni militare lansate de către forțele georgiene contra regimului separatist oset.

Principala prioritate a Georgiei era integritatea teritorială a statului, integrarea provinciilor separatiste Osetia de Sud şi Abhazia. În acea perioadă președintele Rusiei era Dmitri Medvedev, fiind nevoit sa facă față acestui conflict militar a trimis trupe în sprijinul osetilor.

Războiul s-a încheiat cu înfrângerea armatei georgiene, iar Rusia a ocupat Abhazia și Osetia de Sud și a recunoscut independența acestor teritorii, unde a instalat baze militare permanente.

125 de localităţi separatiste sunt înconjurate şi astăzi de sârmă ghimpată.

În urma ciocnirilor, georgienii au pierdut 117 de soldaţi şi peste 200 de civili.

De asemenea, 35 de mii de case au fost distruse, iar 53 de sate au dispărut practic de pe hartă.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu