Geneticienii confirmă: Insomnia este o boală genetică

Un studiu realizat pe peste 450.000 de persoane a identificat 57 de locații ale ADN-ului uman care provoacă insomnia și cresc de două ori riscul apariției bolilor coronariene.

Cercetarea a fost condusa de Massachusetts General Hospital (MGH) si de Universitatea din Exeter, iar grupul de oameni de știință britanici care a descoperit aceste gene speră ca prin descoperirea lor să ajute la realizarea unor tratamente care să trateze insomnia, scrie Daily Mail.

Potrivit studiului, insomnia are un impact semnificativ asupra a milioane de oameni din întreaga lume. Specialiștii spun că s-a știut de mai de mult că există o legătura între insomnie și bolile cronice, dar acum s-a stabilit că depresia și bolile de inima sunt de fapt un rezultat al insomniei persistente.

Insomnia afectează între 10 și 20% dintre persoanele din întreaga lume, iar aproximativ o treime din cazuri sunt moștenite. Această afecțiune a fost legată de anxietate, alcoolism, depresie și boli de inimă, cu toate acestea, nu se știa exact de ce lipsa somnului ducea la apariția acestor probleme. Pentru a înțelege mai bine aceasta legătură, cercetătorii au analizat peste 450.000 de cazuri, iar rezultatele au dus la identificarea a 57 de locații genetice care sunt direct legate de insomnie.

Ceea ce pare surprinzător, însă, la această descoperire este că regiunile ADN identificate ca având legătură cu insomnia nu includ genele despre care se știe că trimit semnale implicate în reglarea somnului. Relațiile cauzale noi identificate, indică posibila descoperirii unor tratamente care să aibă efect atât în tratarea insomniei cât și a bolilor coronariene  și a depresiei. Totuși, cercetătorii spun că mai trebuie sa investigheze modul în care aceste schimbări genetice conduc la insomnie. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu