GENERALUL FRANCO, EXHUMAT. Sicriul conducătorului, mutat într-un cimitir din Madrid

Embed:

Unul dintre cei mai longevivi conducători din Europa postbelică, generalul spaniol Francisco Franco, a fost exhumat din biserica săpată în stânca mausoleului din "Valea Celor Căzuți".

Cel care a condus Spania cu mână de fier de la sfârșitul războiului civil din 1936-1939 și până la moartea sa, în 1975, a fost transportat cu elicopterul către cimitirul Mingorrubio El Pardo din Madrid, unde își va continua somnul de veci alături de soția sa.

Ceremonia de exhumare a fost una privată, la care au fost admise 22 persoane, rude ale conducătorului. Sicriul a fost purtat de opt membri ai familiei lui Franco, printre care și strănepotul său Louis de Bourbon, rudă îndepărtată a regelui Felipe al VI-lea al Spaniei. Rămășițele sale pământești au fost ulterior urcate într-un elicopter.

Exhumarea lui Franco reprezintă o promisiune mai veche a socialiștilor aflați în prezent la putere în Spania. Aceștia vor să facă din mausoleul din ”Valea celor Căzuți”, unde sunt înmormântați combatanți din ambele tabere din războiului civil, un monument de reconciliere națională. Decizia i-a înfuriat pe descendenții lui Franco, care s-au opus exhumării, însă justiția spaniolă nu le-a dat câștig de cauză.

”Ei vor să-l umilească pe cât este posibil de mult, vor să-l lase abandonat, din această cauză vom fi cu toții prezenți la funeralii și îl vom păstra în amintiri”, a spus FRANCO MARTINEZ-BORDIU nepotul lui Francisco Franco.

”Le place lor sau nu, dar el este o parte din istoria Spaniei. Sunt catolică și mă doare că nu ne permite nouă, familiei lui, să îl îngropăm unde vrem și nici să organizăm o slujbă de pomenire. Ceea ce au făcut ei este o profanare a mormântului lui”, a spus MACARENA MARTINEZ BORDIU rudă de-a lui Francisco Franco SPA.

Generalul Francisco Franco a câștigat războiul civil din Spania din 1936-1939, când peninsula Iberică s-a transformat în teatrul unor lupte crâncene.

În conflagrație s-au implicat Germania Nazistă de partea Naționaliștilor lui Franco și Uniunea Sovietică de partea Republicanilor. În război au căzut circa jumătate de milion de soldați și civili. Aproximativ 34 de mii dintre ei au fost îngropați în ”Valea Celor Căzuți”, mausoleu unde Franco a fost depus în 1975, după moartea sa.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu