General NATO: Moscova îşi consolidează arsenalul militar din Crimeea

Embed:

Trupe ruseşti rămân, în continuare, în estul Ucrainei. Avertizarea vine de la comandantul forţelor NATO în Europa, generalul american Philip Breedlove, care a efectuat o vizită la Kiev. Informaţia este confirmată şi de un raport al serviciilor speciale, apărut astăzi în presă. Oficial, Kievul a anunţat că încă cinci convoaie militare ruseşti au pătruns în Ucraina.

"Aproximativ 80 de vehicule au fost înregistrate la punctul de control Izvarino, îndreptându-se spre Lugansk. Cea mai mare parte a convoiului era formată din camioane şi autobuze cu efectiv militar şi muniţii", a declarat Andrei Lîsenko, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţionale pentru Securitate şi Apărare al Ucrainei.

Atacurile separatiştilor s-au înteţit în ultimele săptămâni.
 
"Pe teritoriul Ucrainei se află un număr mare de trupe ruseşti care antrenează şi oferă asistenţă separatiştilor proruşi din estul ţării. În ultimul timp, au pătruns mai multe convoaie umanitare în Ucraina, iar odată cu acestea şi artilerie grea", a afirmat Breedlove. 

Totodată, generalul s-a arătat îngrijorat de militarizarea peninsulei Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în luna martie. Remarca vine în contextul în care aviaţia militară rusă a trimis 14 avioane de vânătoare în regiune.

Presa a intrat în posesia unui raport al serviciilor speciale ucrainene în care se arată că în peninsula Crimeea a fost formată o grupare de asalt, gata în orice moment  să atace Ucraina din partea de sud. În raport se mai arată că în regiunea Donbass sunt cel puţin 35 de sisteme de apărare aeriană din Rusia, dintre care cele mai multe cu rază lungă de acţiune, de tip BUK.  17 lansatoare de rachete de acest fel sunt dislocate în Doneţk, Sverdlovsk, Lugansk şi Şahtiorsk.

Doi militari ucraineni au murit, iar alţi doi au fost răniţi în urma celui mai recent bombardament din Doneţk. Potrivit ONU, peste 4 300 de oameni au fost ucişi în estul Ucrainei, de la izbucnirea conflictului, în luna aprilie.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu