Gazul lichefiat se va scumpi din 2012

Embed:

 

După scumpirea gazului natural, urmează şi o majorare a gazului lichefiat. De la 1 ianurie, preţul va creşte cu 85 de bani pentru un litru. Asta ca urmare a deciziei de a-i obliga pe comercianţi să plătească accize la importul gazului lichefiat. Accize în valoare de 1.800 de lei pentru fiecare tonă de gaz sunt prevăzute în politica bugetar-fisclă pentru 2012, aprobată astăzi de către Guvern. Importatorii nu au făcut, deocamdată, vreun comentariu.

Ministrul Finanţelor a recunoscut că, prin introducerea accizelor pentru gazul lichefiat, îşi propune să recupereze 100 de milioane de lei, suma pe care Guvernul a ratat-o în urma deciziei de a renunţa la majorarea TVA-ului pentru producătorii de zahăr.

"Conform calculelor pe care noi le avem creşterea va fi nu mai mare de 85 de bani, ca şi efect de la introducerea accizului. 85 de bănuţi per litru de lpg", afirmă ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţa.

În schimb companiile nu vor trebui să plătească impozitul de 15 la sută pentru dividentele obţinute. Pe ultima sută de metri, Guvernul a renunţat la această taxă. În rest, prevederile politicii bugetra-fiscale au rămas neschimbate. Astfel, accizele la ţigări se vor majora de la 10 lei la 40 de lei pentru o mie de bucăţi, la care se va adăuga componenta pentru valoarea de pe raft de 27 la sută, cu 9 procente mai mult.

Accizele la benzină şi motorină vor fi de 6,9 la sută, cât inflaţia prognozată de Ministerul Economiei. Se vor scumpi şi maşinile. În cazul maşinilor pe benzină, pentru un automobil cu o capacitate a motorului de până la 2000 de centimetri cubi accizele vor fi de un euro pe centimetru cub. La cele pe motorină, accizele vor creşte de la 1,13 euro până la 1,75 de euro pe centimetru cub, la o cilindrare de până la 2000 de centimetri cubi. Iar taxa de drum va fi de 400 de lei, cu 150 de lei mai mult în cazul unei maşini cu o capacitate de până la 2000 de centimetri cubi.

Din 2012, se vor scumpi şi băuturile alcoolice. Tot de la anul, Ministerul Finanţelor vrea să majoreze şi impozitul pe bunurile imobiliare.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu