Gazul lichefiat a ajuns să coste aproape 11 lei. Care este cauza scumpirii

Embed:

Veste proastă pentru şoferii care alimentează maşinile cu gaz lichefiat. Preţul unui litru a crescut cu aproape 30 de bani şi costă, în medie, 10 lei şi 82 de bani.

"Desigur că o să ne afecteze scumpirea, o să ne bată la buzunar. Cineva dă ultimii bani pentru ca să-şi poată alimenta maşina", a spus un şofer.

"Soţul lucrează toată ziua cu maşina şi, practic, în fiecare zi ne alimentăm. Chiar şi aceştia 50 de bani bat la buzunar", a menţionat o femeie.

Publika TV a încercat să obţină o reacţie de la reprezentanţii staţiilor de alimentare, dar aceştia au refuzat să comenteze scumpirea. În acelaşi timp, importatorii spun că, la bursele internaţionale, preţul unei tone de gaz lichefiat a crescut de la 500 la 600 de dolari.

Potrivit reprezentanţilor ANRE, deja de mai bine de doi ani instituţia nu mai reglementează preţurile plafon la GPL. Aşa că staţiile de alimentare stabilesc preţul în funcţie de costul produsului şi cheltuielile de comercializare a acestuia. Totuşi, acest lucru s-ar putea schimba în curând.

"La iniţiativa Guvernului, Ministerului Economiei şi Infrastructurii, a fost elaborat, împreună cu ANRE, un proiect de lege, care vine să reglementeze preţurile plafon la gazul lichefiat. Astfel, Guvernul l-a aprobat şi l-a înaintat spre examinare Parlamentului", a declarat Galina Sanduţă, ofiţer de presă la ANRE.

Ultima dată, gazul lichefiat s-a scumpit în luna august. Atunci, preţul unui litru s-a majorat cu aproximativ două procente şi a depăşit 10 lei şi 50 de bani. Aproape de 70 la sută din gazul lichefiat care ajunge în Moldova este adus din Federaţia Rusă. În ţara noastră sunt înregistrate 11 companii care importă gaz lichefiat şi 73 de firme care îl comercializează.

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu