GAZUL DĂ BĂTĂI DE CAP KIEVULUI. Gazprom vrea ca Ucraina să cumpere direct de la ruși

Embed:

Ucraina se pregătește de o eventuală criză energetică și își face rezerve de gaze naturale. În data de 1 ianuarie 2020 expiră contractul actual de tranzitare cu Gazprom, iar negocierile pentru reînnoire nu au dat încă niciun rezultat.   

Țara vecină a ajuns să pompeze în medie câte 66 de milioane de metri cubi de gaz pe zi, ceea ce înseamnă că sistemul de transportare și stocare a gazului funcționează la turații maxime. Ucraina vrea ca până la sfârșitul anului să își umple până la refuz rezervoarele cu gaz, ceea ce înseamnă că trebuie să adune în total 20 de miliarde de metri cubi. 

Problema vizează și țările membre ale UE, așa că vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, a avut o întrevedere cu ministrul Energeticii Ucrainei, Aleksei Orjel. Cele două părți și-au coordonat pozițiile în vederea unor noi negocieri în format Rusia - UE - Ucraina cu privire la reînnoirea contractului de tranzitare a gazului. Întârlnirea urmează să aibă loc în a doua parte a lunii septembrie. 

Și Moscova se pregătește asiduu de aceste discuții.

Președintele Gazprom, Aleksei Miller, i-a raportat președintelui Vladimir Putin despre ultimele evoluții. Rușii încearcă să-i convingă pe ucraineni să cumpere gaz direct de la ei, nu de la europeni, care vând Kievului același gaz pe care îl achiziționează de la Gazprom. Șeful gigantului energetic rus a menționat în discuția cu Putin că, în cazul în care Ucraina va reîncepe achiziționarea de gaz de la Gazprom, tariful pentru consumatorii finali din țara vecină ar putea scădea cu 25 la sută. 

 

Pentru consumatorii din Moldova nu se aşteaptă nicio ieftinire a tarifului pentru gazele naturale. Despre asta a anunţat chiar şeful statului Igor Dodon, chiar dacă a dat asigurări că  din 1 octombrie vom cumpăra gaz rusesc mai ieftin cu până la 15 dolari pentru mia de metri cubi, iar de la anul cu până la 70 de dolari. Mai mult, experții în energetică spun că Igor Dodon își face PR din tema gazelor naturale. Potrivit acestora, prețul ar urma să se micșoreze cu sau fără implicarea lui Dodon, datorită scăderii prețurilor la bursele internaționale pentru produsele petroliere.  

Lasă un comentariu