Gazprom cere Kievului miliarde de dolari pentru gazul livrat în teritoriile ocupate din estul Ucrainei

Monopolul rusesc al gazului, compania Gazprom, a livrat în 2017 un volum de 2,427 miliarde de metri cubi de gaze naturale în teritoriile ocupate temporar din regiunile Donetk și Lugansk, potrivit raportului publicat de societate pentru al patrulea trimestru al anului trecut.

Totodata, pentru 9 luni de livrări de gaze în Donbasul ocupat, Moscova cere de la Ucraina să achite 1,3 miliarde de dolari, scrie reportervirtual.ro.

Totodată, potrivit documentului, Gazprom a livrat în Republica Moldova 2,712 miliarde de metri cubi de gaz (inclusiv în Transnistria, pe teritoriul căreia se află contingentul militar rusesc).

Alte 38 de milioane de metri cubi de gaz au fost livrați autoproclamatei Republici Osetia de Sud, teritoriu al Georgiei, temporar ocupat de Rusia.

La sfârșitul lunii decembrie, arbitrajul de la Stockholm, care judeca conflictul dintre Gazprom și Naftogaz, a declarat că Naftogaz nu este obligat să plătească pentru volumul de gaz care a fost livrat pe teritoriul temporar ocupat din regiunile Lugansk și Donețk.

Instanța a decis că nici livrările viitoare de gaze către aceste teritorii nu ar trebui să fie plătite de Ucraina, până la sfârșitul ocupației.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu