Gazele românești vin în Moldova. Transgaz a câștigat concursul de privatizare a întreprinderii de stat Vestmoldtransgaz

Embed:

Compania română Transgaz a câștigat concursul de privatizare a întreprinderii de stat Vestmoldtransgaz. Despre acest lucru a anunțat prim-ministrul Pavel Filip în cadrul întrevederii cu premierul României, Viorica Dăncilă.

"Întrepriderile cu capital român sunt cele mai multe. Sub aspectul valorificării aspectului investițional, am slautat venirea pe piața Republicii Moldova a Băncii Transilvania și deschiderea la Chișinău a Reprezentanței Companiei de transport a gazelor naturale TRANSGAZ și decizia acesteia de a participa la concursul investițional de privatizare a întrepriderii de stat Vestmoldtransgaz. Cu această ocazie, doresc să anunț că ieri, 26 februarie, Comisia pentru desfășurarea concursurilor de privatizare a anunțat rezultatul concursului, unde SRL Eurotransgaz, în care asociat unic este Transgaz a devenit câștigătorul acestei competiții. Trebuie să recunoaștem că Transgaz România și-a confirmat bunele și serioasele intenții de a contribui la creșterea securității energetice a Republicii Moldova.

PUBLIKA.MD amintește că compania română Transgaz a depus o cerere de participare la privatizarea întreprinderii de stat Vestmoldtransgaz. Organizaţia este  operatorul gazoductului Iaşi-Ungheni, dat în exploatare în 2014.

Agenţia Proprietăţii Publice a scos la vânzare Vestmoldtransgaz la preţul de 180 de milioane de lei - echivalentul a 8,8 milioane de dolari. Condiţia este ca viitorul proprietar să investească 93 de milioane de euro în următorii 2 ani. 

Suma este similară celei necesare pentru prelungirea gazoductului de la Ungheni la Chişinău. Conducta va avea o lungime de 120 de kilometri şi va putea transporta anual 1,5 miliarde de metri cubi de gaz din România spre Moldova.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu