Gata cu salariile în plic: Guvernul pregăteşte amenzi pentru patroni şi angajaţi

De-acum încolo, moldovenii nu vor mai munci la negru la ei acasă. Declaraţia aparţine ministrului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga, care a propus la şedinţa Guvernului, de astăzi, 22 iunie, să fie aprobat planul de acţiuni privind minimizarea practicii de achitare a salariilor "în plic" şi a "muncii la negru".

Planul prevede sancţionarea atât a patronilor care achită salarii nedeclarate, cât şi a angajaţilor care acceptă o parte a salariului neînregistrată. Patronii riscă amenzi de pânâ la 10 mii de lei, pentru fiecare salariat.

Valentina Buliga a anunţat că în Republica Moldova circa 127 mii de salariaţi activează la locuri de muncă informale. "În sectorul agricol, fiecare al patrulea loc de muncă este ilegal sau semilegal, iar în agricultură, construcţii, comerţ, hoteluri şi în restaurante - fiecare al cincilea loc de muncă", a menţionat ministrul Muncii.

"Dacă cineva plăteşte salarii la negru, înseamnă că altcineva primeşte salarii la negru", s-a dat cu părerea preşedintele Băncii Naţionale a Moldovei, Dorin Drăguţanu.

Şi Vlad Filat susţine ideea penalizării celor ce încalcă legislaţia.

"În toată lumea civilizată evaziunea fiscală este una dintre cele mai grave încălcări, pentru că reprezintă eschivarea de la responsabilităţile pe care le au angajatorii. Această situaţie nu le afectează doar prezentul oamenilor, dar şi viitorul lor. Şi răspunderea trebuie să fie una pe măsură", a declarat prim-ministrul Vlad Filat.

Ministrul Muncii, Valentina Buliga a ţinut să spună că angajarea ilegală sau semilegală afectează acumulările la buget şi la fondul asigurărilor obligatorii de asistenţă în medicină, şi direct salariatul, care este lipsit de dreptul la pensie.

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu