Gata cu mirosul urât de la staţia de epurare. A fost pornită şi a doua centrifugă pentru uscarea nămolului

Embed:

Mirosul neplăcul emanat de nămolul de la Staţia de epurare din Chişinău va dispărea în doi ani, promite Apă-Canal. Întreprinderea a cumpărat două centrifuge germane, care vor usca nămolul şi-l vor prelucra conform standardelor europene.

Reziduurile vor putea fi folosite în agricultură, fără a fi depozitate în saci geotubi, cum era până acum. Achiziţia a costat furnizorul de apă aproximativ 16 milioane de lei. 

"Procedura merge în continuu. Lucrăm 10-11-12 ore în dependenţă de ce concentrație este în apa uzată şi cât nămol avem. Este operator care se uită după utilaj cum funcţionează, dar este în regim automat. Timp de o oră se prelucrează 100 de metri de nămol, care îl vedeţi prelucrat, dar după volum 800 de metri cubi", a spus şeful departamentului Controlul Calităţii Apă-Canal, Arcadie Rusnac.

Anual, pentru tratarea nămolului se utilizau 144 de saci geotubi de unică folosință, care erau depozitați pe o suprafață de circa patru hectare. Pentru a putea fi utilizat în agricultură, era nevoie să treacă cinci ani. Acum procesul va dura maxim două luni, spun specialiştii.

"Atunci cind s-a păstrat cinci ani de zile se perdea foarte mult azot, se perdea foarte multe calităţi, în cazul dat cu cât mai repede va fi procesat, transformat în compost cu atât şi utilizarea lui va fi mai avantajoasă", a spus specialistul Institutului de Ecologie şi Geografie, Vladimir Mogâldea.

"Dacă până la pornirea acestor două centrifugi întreprinderea Apă-Canal cheltuia tratarea şi prelucrarea apelor uzate circa 32-34 de milioane de lei anual, acum cheltuielile vor fi circa 10-12 milioane", a spus directorul "Apă-Canal", Valeriu Meşca.

"Inginerii ne asigură 90 de procente din problemă se rezolvă prin faptul că dăm în exploatare aceste centrifugi", a spus primarul general interimar, Ruslan Codreanu.

Locuitorii, în special cei din din comuna Bubuieci, încă speră că vor scăpa de mirosul insuportabil.

"Asta e bine pentru sănătatea oamenilor, e bine şi pentru copii şi pentru noi. Altfel e imposibil de trăit aici. "

"Cred că o să ajute dacă o să pună aparate bune, dar dacă pune de acele rele clar că nu ajută."

Reabilitarea Staţiei de epurare şi a liniei noi de tratare a nămolului a început în 2017 şi va dura până în 2021. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu