GATA cu maşinile parcate pe trotuar. Cum vor fi pedepsiţi şoferii care încalcă regulile. Şeful INP a făcut precizări privind noile reglementări

Embed:

Parcările pe trotuar vor fi interzise, cu excepţia locurilor în care vor fi instalate indicatoare care să permită acest lucru. La fel, şoferii vor fi obligaţi să lăse cel puţin un metru şi jumătate de trotuar pentru circulaţia pietonilor. În caz contrar, conducătorii auto se vor alege cu amenzi de până la 1.500 de lei şi patru puncte de penalizare. Precizările au fost făcute de şeful Inspectoratului Naţional de Patrulare, după ce Guvernul a aprobat noi reguli în acest sens.

Potrivit lui Marin Maxian, vehiculele staţionate nu trebuie să blocheze accesul la scări, rampe sau borduri, destinate persoanelor cu nevoi speciale.

"Aceste spaţii vor fi sistematizate cu indicatoare parcare sau parcare rezervată şi respectiv linia îngustă continuă specifică indicaţia locului de parcare sau de staţionare. Aceste locuri de staţionare vor fi analizate de comun cu autorităţile publice locale, serviciile specializate. Acolo unde vor întruni condiţiile de bază", a menţionat Marin Maxian, şeful INP.

Ion Ursachi este ţintuit în scaunul cu rotile deja de cinci ani. Tânărul de 25 de ani a fost nevoit să se adapteze unui nou stil de viaţă, inclusiv să înveţe să facă slalom printre maşini.

Tânărul menţionează că spaţiul mic pe care îl lasă maşinile pe trotuar pentru pieton, nu îl ajută cu nimic: "Dacă maşina stă, eu cum să trec? Doar pe stradă, aştept mă uit dacă maşini nu sunt şi pe stradă merg. E foarte greu de trecut aşa printre maşini, fiindcă te sperii să nu te lovească. Maşinile stau pe trotuar".

El speră că odată cu implementarea noilor reguli îi va fi mai uşor să se deplaseze prin oraş: "Ar fi mai comod. Ar fi foarte super dacă ar lăsa măcar o bucăţică de trecut".

Oamenii sunt indignaţi de faptul că trebuie să îşi pună viaţa în pericol, pentru că pe trotuar sunt parcate maşini:

"noi trecem pe drum. E periculos cu maşinile, e greu. Nu ai pe unde să treci şi trecem printre maşini şi e periculos, mai ales pentru noi cei mai învârstă".

"E foarte rău când se parchează pe trotuar. Când ai cărucior pentru gemeni, cum avem noi în curte este foarte greu".

Noile reglementări au fost inspirate din exemplul altor ţări cum ar fi Slovacia și Polonia, unde parcarea pe trotuare este permisă doar dacă este lăsat cel puțin un metru pentru circulația pietonilor.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu