Gata cu ghenele din blocuri. Acestea vor fi înlocuite cu platforme de colectare separată a deșeurilor

Ghenele din blocurile din Capitală, care le permit locatarilor să arunce deșeurile menajere direct din scară vor fi demontate. Consilierii municipali au votat un regulament care prevede ca acestea să fie înlocuite cu platforme de colectare separată a deșeurilor până la sfârșitul anului. Pentru instalare au fost prevăzuţi 10 milioane de lei.

Unii locatari ne-au spus că din cauza mizeriei din jurul ghenelor, mirosul înţepător ajunge până în apartamente. Mai mult, gunoiul atrage şobolani şi gândaci.

"În primul rând, multe cabine, unde ei duc gunoiul, sunt deteriorate, stricate, aşa că eu cred că e o idee bună".

"Din cauza acestor ghene miroase foarte urât în scara blocului. Dacă vor fi blocate, nu cred că este greu să duci gunoiul jos, afară. Poate şi mirosul va dispărea, pentru că e aproape imposibil să respiri".

Totuşi, sunt şi oameni care spun că în jurul platformelor de colectare separată a gunoiului va fi şi mai multă mizerie. 

"O să fie o mizerie nemaipomenită, fiindcă n-o să stea cineva paznic toată noaptea să se uite cine o să arunce. Aici, noi ştim că avem măturător, e aici, la noi, în casa noastră şi pot să mă mai uit".

Totuși, autoritățile spun că nu vor merge împotriva voinței locatarilor și că inițiativa va fi implementată doar cu acordul locatarilor.

"Să creăm o practică pozitivă, care va fi preluată de cealaltă parte a populaţiei, care, în prezent, este mai reticentă", a afirmat consilierul municipal PAS, Ina Coşeru.

Regulamentul a fost aprobat cu votul a 25 de consilieri prezenti în sală. Socialistii s-au abținut de la vot, motivând că primarul a convocat o comisie care să soluționeze această problemă.

"Proiectul nu este gata, trebuie dus până la capăt şi de lăsat pe primarul general, care a creat o comisie pentru a soluţiona această problemă, să decidă", a menţionat consilierul municipal PSRM, Alexandr Comarov.

În blocurile din Capitală sunt în jur de 1.700 de ghene funcţionale. Construcţia unei platforme de acumulare separată a deşeurilor costă cel puţin 30 de mii de lei, iar preţul creşte în funcţie de numărul de pubele.

loading...

Lasă un comentariu