Gândacii ROBOŢI - viitoarele ajutoare ale echipelor de salvare în cazul dezastrelor

Se spune că în cazul dezastrelor nucleare, singurele creaturi care ar supraviețui ar fi gândacii.

Oamenii de știință au luat în calcul acest lucru, și au realizat un roboțel de mărimea unui gândac, care ar putea ajuta echipele de intervenție în cazul prăbușirilor, pentru găsirea persoanelor prinse sub dărâmături, informează b1.ro.

Cercetătorii de la Universitatea Berkely, din California, au reușit să creeze un roboțel de mărimea unui gândac, care ar avea aceleași calitați precum un animal adevărat. 

Acest robot va putea să se strecoare în spații foarte înguste și să descopere victime prinse în diferite situații. 

Din cauza talentului gândacilor de bucătărie, de a se îngusta ca grosime, oamenii de știință au creat robotul bionic, denumit CRAM (Compressible Robot with Articulated Mechanisms- Robot capabil de compresare cu mecaniste articulate), dar pe care l-au botezat Roboroach (Robogândacul).

Se pare că din cercetările făcute, detalii uimitoare au fost descoperite la mai multe specii de gândaci de bucătărie. Când se strecoară prin spații foarte înguste, aceștia nu se folosesc de picioare pentru a se deplasa, ci de spinii foarte mici aflati pe picioare, care oferă destulă fricțiune pentru deplasare.

Robogândacul folosește același mecanism, iar pentru a-și proteja componentele mecanice, el este învelit într-o "cochilie" de plastic.

Deocamdată, Robogândacul nu a ajuns la performanțele gândacului natural, în materie de micșorare a grosimii corpului, și nici nu a fost testat în afara laboratoarelor. Dacă vor fi dotați cu diferiți senzori, aceștia vor putea fi folosiți în situațiile de salvare, în care victimele se vor afla în locuri foarte greu accesibile sau instabile. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu