Gamurari: Inițiativa unor partide și ONG-uri privind un referendum împotriva votului mixt, UN FALS. Din punct de vedere juridic NU POATE AVEA LOC

Inițiativa unor partide și ONG-uri privind un posibil referendum împotriva votului mixt este un fals. Partidul Democrat condamnă cu fermitate noua modalitate de risipire a banului public prin referendumuri, o modă inițiată de socialiști și preluată imediat de câteva ONG-uri politizate, dar și de PCRM, PN și PDA. Declaraţia a fost făcută de purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gamurari.

"Câteva ONG-uri împreună cu liderii unor partide aflate sub pragul electoral- PCRM, PN și PDA și-au dat mâna pentru a mai stoarce niște bani de la bugetul public. Organizarea a încă un referendum ar ajunge să-i coste pe cetățeni nu mai puțin de 60 de milioane de lei. Aceste partide și ONG-uri politizate intenționează să inițieze un referendum împotriva cetățenilor Republicii Moldova, care își doresc să-și aleagă direct deputații la viitoarele alegeri. Cred că este o dublă premieră pentru politica moldovenească. Pe de o parte, sunt ONG-uri așa-zis pro europene, care acționează împreună cu partide de stânga și chiar de extremă stânga, într-un proiect împotriva unei voințe clar exprimată de cetățeni. Pe de altă parte, ei vor să organizeze un referendum împotriva faptului că cetățenii și-au primit un drept legitim, pe care îl cer de foarte mulți ani", a precizat purtătorul de cuvânt al PDM.

Totodată, Vitalie Gamurari a menţionat că PDM atrage atenția cetățenilor asupra faptului că inițiatorii acestui referendum promovează în realitate un fals.

"Sistemul electoral nu poate fi schimbat cu mai puțin de un an înainte de alegeri! Inclusiv Comisia de la Veneția, la care atât de des face referire opoziția, spune foarte clar acest lucru. Ei știu că inițiativa lor nu are nici o șansă de reușită. Știu că votul mixt nu va putea fi anulat. Dar se folosesc de acest pretext pentru a-și face campanie electorală pe banii cetățenilor. Suntem în situația să constatăm că un grup de ONG-uri au intrat în combinație politică cu PCRM, PN și PDA și sunt folosite ca paravan de liderii acestor partide. Ei speră că prin acest referendum să reușească să-și revină din criza în care se află. Aceste organizații neguvernamentale, singure se pun într-o situație delicată. Se comportă ca actori politici, nu ca reprezentanți ai societății civile. Ca urmare, ele vor fi tratate ca și competitori politici, având în vedere că reprezintă interesul politic al partidelor menționate, nu interesul cetățenilor, care s-au pronunțat foarte clar în favoarea schimbării sistemului electoral", a subliniat Gamurari. 

În concluzie, Vitalie Gamurari a precizat că, indiferent ce finalitate vor avea acțiunile privind declanșarea unui referendum privind anularea schimbării sistemului electoral: în practică, acest lucru nu se poate întâmpla, din punct de vedere juridic.

"Așa cum ați văzut, în alegerile din cele 10 primării care au avut loc de curând, partidele de opoziție care contestă votul mixt nu au avut nici un candidat. Acest lucru spune foarte multe despre seriozitatea și reprezentativitatea partidelor respective și arată foarte clar de ce se tem în realitate de votul mixt. Aceste partide nu au oameni capabili cu care să meargă în fața alegătorilor. De aceea, nu vor ca deputații să fie aleși direct, dar pe liste de partid. Ceea ce s-a întâmplat în aceste alegeri locale noi din cele 10 localități au arătat foarte clar realitatea", a punctat purtătorul de cuvânt al PDM.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu