(GALERIE FOTO) Festivalul de tehnologii "SUN DĂ-I FEST" a adunat sute de susţinători ai energiei ECO

Embed:

Grădina Publică Ştefan cel Mare a adunat astăzi mii de oameni la "SUN DĂ-I FEST", festival de tehnologii şi produse eco ce a culminat cu un concert de muzică live alimentat de la energia solară. Evenimentul s-a desfăşurat în perioada 23-29 iunie în cadrul Săptămânii Europene a Energiei Durabile şi a fost organizat de Proiectul UE-PNUD "Energie şi Biomasă", Agenţia pentru Eficienţă Energetică şi de formaţie muzicală autohtonă.

"Sunt impresionat de cum se încheie Săptămâna Europeană a Energiei Durabile în R. Moldova. A fost o săptămână în care atenţia a mii de oameni a fost focusată pe consumul economicos de energie şi pe valorificarea resurselor de energie regenerabilă astfel încât să păstrăm ţara şi planeta mai curată", a declarat viceministrul Economiei, Tudor Copaci.

Pe lângă concert, la festival au fost expuse tehnologii alimentate de surse de energie regenerabilă.

"Acesta este un stand pentru lucrările de laborator. Pentru a utiliza cât mai eficient energia electrică anume în industrie. Este făcut în două trei săptămâni. Important este să avem conlucrare cu agenţii economici pentru că acesta costă 3000 de euro", a spus profesorul Universitatăţii Tehnice din Moldova, Marcel Burundiuc.

"Avem panouri fotovoltaice care se orientează direct la soare pentru a ridica randamentul. Panourtile sunt cumpărate iar sistemul de acumulare este elaborat de Universitatea Tehnică", a explicat profesorul aceleiaşi universităţi, Valeriu Odainic.

Oamenii au rămas impresionaţi de eveniment şi spun că încearcă să economisească energia:

"Mi-au plăcut panourile solare, este ceva util. Şi sistemele pe bază de paie, brichete. Este o alternativă bună pentru cele care le avem noi".

"Concertul este super, muzica este relaxantă şi atât dar. Este super, o idee tare bună şi trebuie mai des de organizat".

"Nu privesc TV deloc, doar ştirile, calculatorul îl folosesc mai puţin, apa doar la necesitate, când nu am nevoie o închid".

Organizatorii spun că Festivalul Energiei Regenerabile va deveni o tradiţie.

"Am încercat să aducem oamenilor noutățile cu privire la tehnologiile eficiente energetice și cele de valorificare a surselor de energie regenerabilă, și care sunt experiențele colegilor din țările europene. Să promovăm tot ce este nou, mai multe posibilități de a valorifica energia nu doar a soarelui, ci și a vântului și a pământului", a menţionat directorul Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, Mihai Stratan.

Săptămâna Europeană a Energiei Durabile, care s-a desfășurat în Capitală în perioada 23-29 iunie a fost organizată cu sprijinul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare şi Agenţia pentru Eficienţă Energetică.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu