GALERIE FOTO. Cum s-a văzut parada militara de la București de Ziua Națională a României

Embed:
România sărbătoreşte astăzi Ziua naţională, când se împlinesc 99 de ani de la Marea Unire. Autorităţile de la Bucureşti au organizat o paradă militară grandioasă. În mod tradiţional, evenimentul a început cu intonarea imnului, după care preşedintele Klaus Iohannis a depus o jerbă de flori.

În jur de 3800 de militari şi 400 de vehicule şi aeronave au luat parte la defilare.

La paradă au participat şi 300 de militari sunt din ţările aliate şi partenere. Printre ei au fost 33 de soldaţi din Republica Moldova. Alături de mai mulţi demnitari români, parada a fost urmărită de ministrul Apărării de la Chişinău, Eugen Sturza.

Polonezii au venit cu transportoare blindate, iar canadienii cu avioane multirol F-18. Rând pe rând, pe sub Arcul de Triumf au trecut unităţi de tehnică militară printre care tancurile Bizon, transportoarele Piranha şi Zimbru, blindate Ghepard, precum şi maşina de luptă a infanteriei, sistemele de artilerie şi de rachete.

Spaţiul aerian a fost survolat de elicopterele PUMA, avioanele de transport Hercules şi Spartan, dar şi aparatele multirol F-16, recent intrate în dotarea armatei române.

Evenimentul de astăzi este marcat în toate orașele mari de peste Prut, unde sunt organizate festivități în aer liber. Ziua de 1 decembrie celebrează unirea Transilvaniei cu România şi este dedicată Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia, când toate provinciile româneşti au devenit un stat unitar.

Cu această ocazie, preşedintele României, Klaus Iohannis, a adresat un mesaj tuturor românilor:

"Numai împreună implicaţi şi determinaţi vom reuşi să construim o Românie puternică şi respectată în Europa şi în lume. La mulţi ani, dragi români, la mulţi ani, România!", a declarat Klaus Iohannis, preşedintele României.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu