Gala Premiilor ONU, la cea de-a 15 ediţie. Persoanele ce luptă pentru respectarea libertăţilor fundamentale ale omului, premiate

Embed:

Promotorii drepturilor omului au fost premiați aseară, în cadrul Galei Premiilor ONU, ce se desfășoară pentru al 15 an consecutiv. Evenimentul organizat la Chişinău cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, a avut drept scop susținerea persoanelor ce luptă pentru respectarea libertăţilor fundamentale ale omului.

Ludmila Adamciuc de doi ani este mama unei fetițe cu sindromul Down. Femeia spune că fiica ei a învățat-o ce înseamnă empatie, toleranță și putere, iar acum își împărtășește experiența sa prin intermediul unui blog. 

"Punctul meu nu sunt doar mamele care sunt în aceeași situație ca și mine, pentru că noi știm cu ce se mănâncă, pentru mine contează ca mamele cu copii tipici și viitoarele mame să vadă, să accepte și să fie tolerante", a spus câștigătoarea premiului, Ludmila Adamciuc.

Arina Gamrețkaia, în vârstă de 16 ani, a luat premiul pentru creație. Ea a realizat un video de trei minute în care a încercat să promoveze importanța drepturilor omului. 

"Ideea mea constă în faptul de a crea o aplicație în care vor fi teste sub formă de joacă, care pot fi introduse în programul școlar, iar elevii, profesorii și părinții să poată afla despre drepturile sale", a menţionat câștigătoarea premiului, Arina Gamrețkaia.

Potrivit reprezentanților naționali ai ONU, concursul a fost lansat în luna septembrie, iar bătălia pentru cele șase premii s-a dat între 14 pretendenți.  

"Ar fi trebuit să fie acțiuni inovative, ar fi trebuit să fie acțiuni sustenabile, care să dureze în timp", a afirmat coordonatorul național OHCHR, Olesea Perean.

La eveniment au fost prezenți atât oficiali din țara noastră, cât și reprezentanți internaționali ai ONU, care au ținut să menționeze importanță respectării drepturilor omului într-o societate civilizată. 

"Republica Moldova este într-un proces continuu de racordare a legislației naționale la prevederile tratatelor internaționale, dar cu regret abem restanțe la implementare acestor tratate", a declarat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

"Republica Moldova a semnat și ratificat 7 din 9 convenții ONU și este o obligație pentru Moldova ca să le respecte și să le implementeze. Este foarte important ca bărbații, femeile și copiii să aibă oportunități egale", a comunicat consilierul în domeniul drepturilor omului, ONU, Bea Ferenci.

Adunarea Generală a ONU a adoptat Declarația universală a drepturilor omului în data de zece decembrie 1948.

loading...

Lasă un comentariu