Găgăuzia se pregăteşte de referendum. Consiliul Municipal Comrat a creat 11 birouri electorale

Embed:

Găgăuzia continuă să sfideze Chişinăul. Consiliul muncipal Comrat a creat 11 birouri electorale pentru referendumurile programate pe 2 februarie. Informaţia a fost publicată pe site-ul oficial al Primăriei oraşului.

Aleşii locali din regiune au spus că vor organiza referendumurile, chiar dacă Judecătoria Comrat a declarat ilegală organizarea plebiscitelor. Totodată, Procuratura Generală a deschis dosar pentru samavolnicie.

Politicienii de la Chişinău susţin că evenimentele din Găgăuzia au un pronunţat caracter electoral şi că referendumurile nu pot avea loc. 

"Un astfel de referendum este ilegal. Autorităţile de la Comrat au depăşit limitele competenţelor sale. Nu poate avea efect un astfel de referendum findcă rezultatele lui oricum nu ar putea fi recunoscute. După ce a eşuat revoluţia de catifea în plan naţional PCRM consideră că poate să testeze astfel de scenarii în regiunea găgăuză este un lucru regretabil", a declarat preşedintele Parlamentului, Igor Corman.

Liberal-democraţii îşi exprimă speranţa că va fi respectat principiul legalităţii şi că locuitorii din Găgăuzia nu se vor lăsa manipulaţi de politicienii din autonomie. 

"Referitor la acest referendum s-a pronunţat atât CEC cât şi instanţa de judecată de la Comrat, astfel încât subiectul referendumului nu poate fi tema unui referendum local", susţine liderul fracţiunii PLDM din Parlament, Valeriu Streleţ.

Deputaţii neafiliaţi cred că ceea ce se întâmplă în Găgăuzia este o provocare coordonată din străinătate. 

"Federaţia Rusă încearcă prin toate pârghiile pe care le are la îndemână să înfluenţeze situaţia din RM mai bine zis s-o destabilizeze. Este jocul geo-politic care se face în acestă parte a lumii, dar Federaţia Rusă trebuie să înţeleagă că Republica Moldova este un stat suveran, iar orice imixtiune în treburile interne ale ţării cad sub incidenţa dreptului internaţional", a declarat deputatul neafiliat Mihai Godea. 

Judecătoria Comrat a declarat ilegală organizarea referendumurilor iar Procuratura Generală a deschis dosar penal pentru samavolnicie.

Astăzi premierul Iurie Leancă a mers la Taraclia, unde s-a desfăşurat o întâlnire cu reprezentanţii conducerii raionului şi cu primarii localităţilor.

Recent, ambasadorul rus la Chişinău, Farit Muhametşin, a anunţat că, în 2014, locuitorii din Taraclia, dar şi cei din Găgăuzia, vor avea parte de o atenţie specială din partea Moscovei.

De asemenea, există bănuiala neconfirmată oficial că Tiraspolul ar fi fost solicitat să se implice în organizarea unui referendum în Găgăuzia.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu