Găgăuzia a aprobat modelul propriei diplome de bacalaureat. Şleahtişchi: E o încălcare gravă a legislaţiei

Embed:

Autorităţile din Găgăuzia au emis propriul model de diplomă de Bacalaureat. Diploma va fi înmânată celor 24 de absolvenţi din autonomia teritorial-administrativă care au primit note sub 5 la examenul de limba şi literatura română. Decizia a fost luată la şedinţa organului executiv al Găgăuziei.

Anunţul vine după ce, săptămâna trecută, başcanul Găgăuziei a declarat că va acorda absolvenţilor din regiune propriile diplome, în care nu vor fi incluse notele la limba română. Intenţia viza numai absolvenţii care nu au promovat examenul la această disciplină. Decizia lui Mihail Formuzal a fost criticată atunci de politicieni. Deşi au avut accente diferite în declaraţii, toţi liderii de la Chişinău s-au pronunţat împotriva intenţiei başcanului.

Potrivit unui comunicat plasat pe site-ul autorităţilor autonomiei găgăuze, "Comitetul Executiv al Găgăuziei, în conformitate cu ordinul Adunării Populare, a aprobat modelul diplomei de bacalaureat care va fi decernat absolvenţilor autonomiei care au primit note negative la disciplina limba şi literatura română în luna iunie al anului curent".

Totodată, în conformitate cu hotărârea APG, a fost formată comisia pentru sesiunea repetată la examenul limbii de stat. Astfel, 24 de absolvenţi prezenţi la examen care au ca scop continuarea studiilor, vor primi diplomele de tip nou până pe data de 1 august.

Ministrul Educaţiei, Mihai Şleahtiţchi, spune că aceste acţiuni contravin legislaţiei în vigoare a Republicii Moldova. Elevii care au primit note mai joase de 5 la examenul de BAC nu vor putea depune actele pentru studii la universităţile din Moldova, nici la colegii.

"Nu înţeleg de unde această isterie când în România au căzut la examenele de BAC circa 50% din absolvenţi, iar autorităţile din Găgăuzia fac un circ, prin emiterea unei diplome proprii. Bine că nu au emis propriul dolar", a declarat analistul politic Oazu Nantoi.

Pe de altă parte, analistul spune că autorităţile centrale nu depun eforturi pentru a armoniza relaţiile cu autorităţile de la Comrat, la fel cum a fost şi în trecut, iar în rezultat, copiii sunt cei care au de suferit.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu