Gafe monumentale ale Ministrului de Externe Nicu Popescu

Embed:

Nu este pentru prima dată când gafele diplomaţiei moldoveneşti şi ale şefului acesteia tulbură apele în politică şi societate. Ministrul de Externe, Nicu Popescu, a tins performanţa unică printre miniştrii Alianţei Kozak de a fi criticat la scurt timp de la numirea în funcţie. Asta după ce, în cadrul unei întrevederi cu diaspora moldovenească din Washington, Popescu a declarat că nu crede în viitorul Guvernului din care face parte.

"M-aș mira, după cum am spus, ca acest guvern să fie excepțional, să dureze patru ani."

Această declaraţie a fost taxată dur şi a provocat reacţii aprinse la Chişinău. Totuşi, ministrul de Externe nu şi-a învăţat pe deplin lecţia. La scurt timp, în cadrul întâlnirii pe care a avut-o în luna iulie, la Bucureşti, cu omologul său Teodor Meleșcanu, Popescu făcut o declaraţie de-a dreptul scandaloasă, care a pus din nou pe jar opinia publică. Ministrul a calificat conflictul armat de pe Nistru drept un război civil. Asta în timp ce în regiunea transnistreană staționează trupe ale Armatei Federaţiei Ruse.

Nicu Popescu a încercat ulterior să dreagă busuiocul şi să-şi explice declaraţia, dar a încurcat şi mai mult lucrurile. El a scris o postare în care a calificat Rusia drept susţinător al Tiraspolului, dar care nu a participat direct la război. Peste 13 ore, ministrul a postat un mesaj video pe facebook în care a menţionat că a folosit o sintagmă greşită, fără să mai spună clar ce s-a întâmplat, în opinia lui, în 1992 în regiunea transnistreană.

 "Am folosit o sintagmă nereușită atunci când m-am referit la conflictul transnistrean. "

Declarația lui Popescu a fost criticată şi mulţi i-au cerut demisia pentru această gafă. Deputatul PPDA Octavian Țîcu i-a spus lui Popescu să-și reconsidere declarația privind așa-numitul război civil din regiunea transnistreană. Iar Maria Ciobanu, deputat PPDA, a spus că atunci când un ministru calcă prin străchini, ea nu știe unde să se bage de rușine. În același timp, alesul din partea PAS Lilian Carp l-a îndemnat pe Popescu să se documenteze înainte de a vorbi în spaţiul public. 

Şi combatanții Războiului de la Nistru au reacţionat. Ei au calificat declaraţiile lui Popescu drept jignitoare la adresa celor care au apărat integritatea şi suveranitatea ţării de invazia rusească. 

Lasă un comentariu