Gafe la posturile TV din Moldova: "Va creşte alimentaţia şi celelalte servicii comunale" sau "medalia a fost cucerită de bronz"

Embed:

În încercarea de a informa operativ societatea despre evenimentele care au loc, posturile tv din Moldova mai fac şi unele greşeli în ştirile pe care le difuzează. Este concluzia unui grup de filologi care au monitorizat timp de două luni, mai multe posturi de televiziune. Vă propunem să vedeţi câteva dintre greşelile depistate.

Lider la capitolul greşeli este Jurnal TV. Printre exprimările incoerente sesizate de Consiliul Coordonator al Audiovizualului sunt "va creşte totul, alimentaţia şi celelalte servicii comunale", "ar trebui să fie decernat şlagărul anului", şi "norii perindează cerul".

Jurnal TV este urmat de postul naţional de televiziune, unde au putut fi auzite exprimări de genul: "verificarea candidaţilor la funcţia de preşedinte a şefului statului", "aerul este dezamorţit cu ajutorul reşourilor" şi "împărtăş cu voi impresiile mele vizavi de film".

Greşelile de exprimare nu sunt străine nici postului de televiziune NIT. Iată câteva agramaţii: "statul intenţionează să majoreze pedepsele","medalia a fost cucerită de bronz" şi cuvântul "sprigin" în loc de "sprijin". Urmează Publika TV cu greşeli cum ar fi: "în timpul cununiei religioase", "politiciencele noastre" şi "consumul de tutun şi alcool ar putea fi reduse".

Şi jurnaliştilor de la Prime le mai scapă unele greşeli. De exemplu: "tot ei sunt primii care se dezamăgesc în cei pe care i-au votat", "dintr-o dată, apare un tip care semnalează" şi "compartimentele din faţă încep să se inunde".

Şi Pro TV Chişinău a fost în atenţia monitorilor CCA. Printre greşelile depistate de filologi se numără: "ucrainenii i-au câştigat aseară pe turci", "interiorul sălilor au fost poleite", şi "se întâlnesc de doisprezece ori la o sută de ani". Monitorizarea a fost realizată timp de două luni în cadrul unui proiect implementat de Consiliul Coordonator al Audiovizualului.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu