Gafa incredibilă a unor ONG-uri! Au vrut să anuleze o lege DEJA abrogată și erau la un pas să lase țara fără sistem electoral

Grupul de inițiativă pentru desfășurarea referendumului republican legislativ a vrut să anuleze o lege deja abrogată și era la un pas să lase țara fără un sistem electoral. Cel puțin asta reiese din comunicatul emis de Comisia Electorală Centrală, care venit cu precizări asupra deciziei de respingere a cererii înregistrare a grupului de inițiativă. 

În comunicatul transmis de CEC se precizează:

"Comisia a constat discrepanțe între textul proiectului de lege votat de către participanții la adunare și cel prezentat Comisiei, un fapt inadmisibil de substituire a datelor inițiale.

Totodată, s-a constatat că prevederile Legii nr.154 au fost abrogate în momentul republicării Codului electoral la 29 decembrie 2017, potrivit art. III alin.(2) lit. d) din Legea nr.154 din 20 iulie 2017.

Astfel, Comisia relevă faptul că prevederile Legii nr.154 din 20 iulie 2017 ce țin de modificările operate în Codul electoral, abrogarea căreia s-a propus participanților la adunare, deja au fost abrogate, fapt care duce la imposibilitatea desfășurării unui referendum la acest subiect.

De asemenea, CEC a constat neconcordanță a numărului de participanți la adunarea constituantă. Pe parcursul ședinței au fost declarate prezente în sală 653 persoane, iar la procedura de votare, inclusiv pentru alegerea listei nominale a membrilor grupului de inițiativă au participat 735 de persoane.

Totodată, Comisia a remarcat abateri de la prevederea legală de a alege în componența grupului de inițiativă persoane concrete, astfel în lista nominală a grupului de inițiativă nu a fost supusă votului așa cum prevede art.163 alin.(4) din Codul electoral.

La fel, art.163 alin.(4) din Codul electoral prevede că membrii grupului de iniţiativă vor alege din rândul lor un birou executiv, compus dintr-un preşedinte, un vicepreşedinte şi un secretar, care vor reprezenta grupul şi vor organiza activitatea lui. Astfel, CEC a constat că lipsește decizia grupului de inițiativă privind alegerea biroului executiv, contrasemnată de președintele ales.

De asemenea, lipsește decizia biroului executiv al grupului de inițiativă privind desemnarea trezorierului în relațiile cu Comisia Electorală Centrală în domeniul finanțării campaniei de inițiere a referendumului potrivit pct.2 lit.g) din Regulamentul cu privire la activitatea grupului de inițiativă privind desfășurarea referendumului republican.

De asemenea, Comisia a observat că grupul de inițiativă a venit cu propunerea abrogării unei legi fără a propune reglementări noi. În consecință creând un vid legislativ de organizare a alegerilor parlamentare ordinare.

Comisia a menționat practicile și recomandările Comisiei de la Veneția, aprobate în Codul bunelor practici în materie electorală din anul 2002 prin care se menționează că elementele fundamentale ale dreptului electoral, în special, sistemul electoral propriu-zis, componența comisiilor electorale şi constituirea circumscripțiilor electorale, nu trebuie amendate decît cel puţin cu un an înainte de alegeri."

"Procesul de examinare a cererii grupului de inițiativă privind desfășurarea referendumului republican legislativ a fost unul transparent și profesionist, iar decizia adoptată a fost adusă la cunoștința opiniei publice și reprezentanților corpului diplomatic acreditat în Republica Moldova. Comisa respinge atacurile asupra autorității electorale și tentativa de a discredita instituția", se precizează în comunicatul emis de CEC. 

CITEȘTE ȘI: Alina Russu: Textul proiectului de lege adoptat la adunarea grupului de iniţiativă NU CORESPUNDE cu textul proiectului depus la CEC

CITEȘTE ȘI: CEC a respins cererea grupului de iniţiativă privind organizarea referendumului anti-mixt: Numeroase încălcări de procedură şi erori în setul de documente

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu