Gaburici, despre vânzarea Vestmoldtransgaz: Vor avea de câștigat toți de o piață competitivă a energiei

Embed:

A fost finalizată procedura de achiziţionare a Întreprinderii de Stat Vestmoldtransgaz de către Transgaz România, care preia în acest fel construcţia gazoductul Ungheni-Chişinău.

În acest sens, Ministrul Economiei, Chiril Gaburici, a semnat un contract cu omologul său român, Dănuț Andruşcă şi conducerea Transgaz.

Totodată, premierul Pavel Filip a solicitat demararea cât mai rapidă a procedurilor de achiziții și de construcție a conductei. 

După semnarea acordului, în bugetul de stat vor fi încasate 180 milioane de lei. Transgaz România şi-a asumat obligaţiile ca până la sfârşitul anului 2019, va fi construit gazoductul Ungheni-Chişinău. 

"Vizita ministrului Dănuț Andrușcă este efectuată cu prilejul procesului de semnare a acestui certificat de finalizare a contractului de vânzare-cumpărare a întreprinderii de Stat Vestmoldtransgaz.

Ultima jumătate de an s-a muncit încotinuu cu dedicație. Echipele ministerului de la Chișinău, dar și autoritățile române, a întreprinderilor vizate, au muncit cu dedicație asupra tuturor activităților de natură juridică, astfel ca astăzi să putem confirma că toate condițiile suspensive incluse în contractul de vânzare-cumpărare au fost îndeplinite.

Asistăm la o reconfirmare de către toate părțile implicate în această înțelegere, a interesului deosebit de a avansa în implimentarea acestui proiect.

În special, Eurotransgaz a reconfirmat intenția de a-și asuma obligația de construcție a gazoductului Ungheni-Chișinău până la finele anului 2019 și aranjamentul investirii a unui cuantum de circa 90 de milioande de euro.

Putem afirma cu certitudine că am făcut încă un pas major spre construcția unui proiect de infrastructură care își propune să sporească considerabil gradul de securitate energetică a Republicii Moldova.

Mai mult ca atât, gazoductul Ungheni-Chișinău va permite autorităților naționale să realizeze unul dintre obiectivele sale de prioritate din strategiile sectoriale: să pună bazele unei adevărate piețe a gazelor naturale.

Cât privește impactul și rezultatul acestui efort, vreeau să vă asigur că de o piață competitivă a energiei vor avea de câștigat toți. Rezultatele atinse, ne-au reusit datorită partenerilor de la Bucureşti, care au muncit cu noi cot la cot în toată această perioadă", a spus ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici.

Ministrul român al Economiei a spus că politica energetică a Uniunii Europene este în concordanță cu cea a României și a Republicii Moldova. 

"Doamenlor si domnilor, e o zi importantă, poate una dintre ultimii ani, pentru că participăm la un pas istoric pentru Republica Moldova și România. Privatizarea a fost o decizie strategică a Guvernului Republicii Moldova şi o asumare din partea României în relaţia cu Moldova.

Așa Republica Moldova îşi securizează accesul la piata energetică a Uniunii Europene. În acelasi timp România demonstrează un parteneriat de success.

Relatiile bilaterale într Republica Moldova si România a fost aprofundată prin oportunităti de invesții a României în sectorul energetic a Moldovei.

În perspectiva necesităţilor pe termen mediu si lung. Politica energetică a Uniunii Europene este în concordantă cu cea a României și Republicii Moldoca, două proiecte care au scopul de conectare între cele două tări.

Până în prezent este a treia promisiune îndeplinită de mine de când sunt în funcţie, mi-am propus să vorbesc mai putin ,dar să fac multe.

Sunt mândru şi bucuros că pot să împărtăşesc această bucurie cu Gaburici. Domnule, Ministru, vă mulţumesc", a spus ministrul român al Economiei, Dănuț Andrușcă. 

Oficialii s-au întâlnit şi cu premierul Pavel Filip. Şeful Cabinetului de miniştri le-a mulțumit pentru eforturile depuse și a asigurat conducerea Transgaz că Guvernul  Republicii Moldova va acorda întregul suport pentru lansarea cât mai rapidă a licitaţiilor.

Prim-ministru a menţionat că această conductă va duce ţara noastră mai aproape de independența energetică şi sistemul european. Gazoductul va avea o lungime de 120 de kilometri şi capacitatea de a transporta anual circa 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale din România în Republica Moldova.

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu