Furtul miliardului. Deputaţii l-au audiat în Comisie pe adjunctul Procurorului General

Embed:

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, nu a venit la audieri în Parlament, unde trebuia să prezinte la ce etapă este dosarul privind furtul miliardului. Acesta şi-a delegat unul din adjuncţi, care a mai cerut răgaz o lună, pentru acest subiect. Ruslan Popov le-a spus membrilor comisiei securitate naţională că fostul şef de la Procuratura Anticorupţie, Viorel Morari nu ar fi transmis Procuraturii Generale dosarul, fapt ce a tărăgănat procesul de examinare. Ultimul,neagă acuzaţiile şi spune că nimeni nu i-a cerut acest document. 

Adjunctul procurorul general, Ruslan Popov, a spus că Alexandr Stoianoglo trebuie să cerceteze dosarul intentat de Procuratura Anticorupţie privind furtul miliardului din sistemul bancar. Şi asta pentru că, noua conducere a Procuraturii Generale nu are încredere în investigaţiile făcute de Viorel Morari, a anunţat Popov. Pe lângă asta, adjunctul lui Stoianoglo a mai explicat că dosarul a ajuns la Procuratura Generală abia săptămâna aceasta, fapt negat de Morari, care, la telefon ,ne-a spus că defapt, nimeni nu i-a cerut acest raport până acum.

"Se urmăreşte cu bune intenţii să intrăm în posesia tuturor informaţiilor relevante, reale care vizează acest dosar, ca să-l putem evalua şi să-l analizăm, să pregătim un plan de acţiuni de perspectivă, pe termen scurt, mediu şi lung astfel încât să putem veni în faţa societăţii cu o informaţie amplă", a spus adjunctul procurorului general, Ruslan Popov. 

Explicaţiile lui Ruslan Popov i-au nemulţumit pe membrii comisiei securitate naţională, apărare și ordine publică.

"Ne priveşte o ţară întreagă, priveşte debutul domnului Stoianoglo, cum Procuratura Generală, scuzaţi-mi termenul, se bâlbâie spunând că noi nu credem, nu înţelegem ce s-a întâmplat în aceşti ani cu acest dosar. Aceşti bani au fost răsmăritaţi şi răsspălaţi şi aşa mai departe şi dumneavoastră îmi cereţi acum timp ca domnul Stoianoglo şi echipa nu ştiu care să intre în esenţă de ce s-a tărăgănat", a declarat deputatul PAS, Igor Grosu. 

"Nu era cazul ca din prima zi domnul Stoianoglu să ceară acest dosar,nu contează, Morari, Şmarari cine stă acolo. Să ceară de la Procuratura Anticorupţie acest dosar, să fie examinat de Procuratura Generală de un grup de anchetatori în care are încredere domnul Stoianoglo. Cinci ani aşteptăm", a spus deputatul PPDA, Alexandru Slusari. 

"După mine, termenul de două săptămâni pe care l-a avut domnul Stoianoglo pentru a organiza toate aceste activităţi a fost unul prea scurt şi respectiv nu a fost unul real. Intuiesc că în cel mult o lună de zile noi o să examinăm acest dosar penal", a spus adjunctul procurorului general, Ruslan Popov. 

"Pe lângă faptul că mi-ar place ca domnul procuror să nu mai fie avocatul domnului procuror general, întrebarea este dacă consideraţi că comisiile parlamentare care investighează pe propria responsabilitate nişte cazuri excepţional de grave au doar ele abilitatea să facă lumină în aceste cazuri, nu procurorii", a declarat deputatul PPDA, Chiril Moţpan. 

"Este foarte simplu să generalizaţi situaţia şi să puneţi responsabilitatea pe umerii întregului corp de procurori. Cu devalizarea sistemului bancar s-a ocupat un grup restrâns de procurori anticorupţie şi responsabilitatea trebuie să o cerem, în primul rând, de la procurorul şef Anticorupţie, Viorel Morari, ex-procurorul adjunct Adriana Beţişor", a spus adjunctul procurorului general, Ruslan Popov. 

Viorel Morari nu ne-a mai răspuns la telefon pentru alte precizări. Adriana Beţişor ne-a spus că nu mai activează la Procuratura Anticorupţie din august curent şi nu mai ştie ce se întâmplă cu dosarele din această instituţie, astfel, refuză să ofere un comentariu. Comisia i-a oferit procurorului general un nou termen, pentru a prezenta raportul privind furtul miliardului.

Alexandr Stoianoglo este aşteptat la audieri în Parlament peste o lună. În 2014, trei bănci au falimentat după ce au acordat o serie de credite neperformante. Mai multe persoane au fost condamnate la puşcărie în acest dosar. Veaceslav Platon s-a ales cu 30 de ani de puşcărie pe care îi ispăşeşte în Penitenciarul Nr. 13.

Fostul liberal-demeocrat, Chiril Lucinschi a primit cinci ani şi jumătate de închisoare, dar aşa şi nu a mai ajuns după gratii, pentru că decizia nu este una definitivă. Iar fostul primar de Orhei, Ilan Şor a fost condamnat şi el de prima instanţă la şapte ani şi şase luni de închisoare, tot pentru că a fost implicat în furtul miliardului, dar acest nu este ţară şi este dat în urmărire internaţională.

loading...

Lasă un comentariu