Furt al unei opere de Banksy la Paris: Un suspect a fost pus sub acuzare

Un bărbat reţinut marţi în cadrul anchetei privind furtul din septembrie al unui graffiti realizat de celebrul artist stradal Banksy, la Paris, a fost pus sub acuzare joi şi plasat sub control judiciar, transmite AFP şi agerpres.ro vineri citând o sursă judiciară.

Suspectul a fost pus sub acuzare pentru "furt de bunuri culturale din domeniul public mobil", a precizat sursa.

Trei persoane au fost iniţial plasate în custodia poliţiei, dintre care doi bărbaţi de 32 şi 35 de ani reţinuţi în regiunea pariziană. Două dintre persoane au fost eliberate fără a face obiectul unei urmăriri penale, notează AFP.

Lucrări de Banksy au fost confiscate în timpul percheziţiilor. Acestea urmează să fie evaluate pentru a se afla dacă sunt originale sau copii, a indicat o sursă apropiată anchetei. Opera furată din apropierea Centrului Pompidou din Paris nu a fost găsită.

Artistul britanic, care îşi păstrează identitatea secretă dar este unul dintre cei mai bine cotaţi din comunitatea sa, a dat lovitura în iunie 2018 când a realizat o serie de graffiti-uri, unele cu puternice accente politice, răspândite în capitala franceză. El a revendicat paternitatea a opt lucrări pe contul său de Instagram, printre acestea numărându-se o versiune a tabloului "Napoleon traversând Alpii" de Jacques-Louis David, o siluetă cu chip trist desenată pe o uşă de la Bataclan şi un şobolan mascat, care ţine în labe un creion sau un cutter, în apropierea Centrului Pompidou. Cea din urmă lucrare, "realizată pe partea din spate a panoului de intrare" a unei parcări, a fost furată în noaptea de 1 spre 2 septembrie. Centrul Pompidou a depus plângere "pentru furt şi distrugere, într-un spaţiu din perimetrul său". Centrul a reamintit că lucrarea lui Banksy reprezenta un omagiu adus revoltelor studenţeşti din 1968, de la care anul trecut s-a împlinit jumătate de secol.

Operele lui Banksy, considerat unul dintre cei mai talentaţi maeştri ai stilului street-art, se vând la licitaţie cu preţuri considerabile, care ajung de multe ori la câteva sute de mii de euro.

loading...

Lasă un comentariu