Furau bani din conturile din afara țării cu un POS conectat la bancă și dispozitiv skimming cu care clonau carduri

Un grup de escroci care sustrăgeau bani de pe cardurile bancare din afara țării a fost reţinuţi de către procurorii PCCOCS şi ofițerii Centrului pentru combaterea crimelor informatice al INI. 

Potrivit procurorilor, membrii grupului infracţional au creat pe teritoriul țării 3 companii fictive care ar fi activat în domeniul turistic, prin intermediul cărora au obținut conectarea POS a terminalelor la instituțiile bancare şi sustrăgeau banii  fără ca cardurile fizice să fie prezente.

În urma investigațiilor, au fost găsiţi indivizii suspecţi care acţionau de peste hotarele Republicii Moldova şi care  s-au dovedit a fi cetățeni ai Ucrainei şi Republicii Belarus, iar administratorul uneia dintre companii a fost reținut și ulterior plasat în arest preventiv pentru un termen de 30 de zile.

În urma perchezițiilor au fost depistate și ridicate în calitate de probe: POS terminalul utilizat pentru sustragerea mijloacelor bănești, utilaj de tip skimming, utilizat pentru copierea datelor cardurilor bancare şi ştampile false.

Astfel, indivizii utilizând POS-terminalele precum și rechizitele bancare ale cardurilor de plată emise de instituțiile financiare din SUA, Rusia şi Kazakhstan, au efectuat în mod fictiv achitări de servicii în sumă de peste 100 mii lei şi tentative de sustragere a mijloacelor băneşti în sumă ce depăşeşte 400 000 lei.

Persoana care a fost reținută riscă o pedeapsă cu închisoare pe un termen de până la 9 ani.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu