FUMATUL ÎNCETINEȘTE ECONOMIA. Moldova pierde 8,6 la sută din PIB din cauza fumatului

Embed:
Moldova pierde 8,6 procente din Produsul Intern Brut din cauza fumătorilor. Potrivit unui studiu realizat de Banca Mondială, angajații cu asemenea viciu sunt mai bolnăvicioși și au un randament de muncă mult mai scăzut, iar din această cauză au de suferit atât ei cât și economia țării. Pentru a descuraja fumatul, experţii de la Banca Mondială propun scumpirea accizelor pentru acest produs.

Opinia experţilor străini este împărtăşită şi de cei de la noi. Aceştia consideră că fumatul scurtează speranţa de viaţă.

"De fapt sunt trei lucruri clare. Primul este că din cauza fumatului avem deces și viața cetățenilor e mult mai scurtă. Doi e că acest lucru are influență asupra PIB-ului și trei. Cel mai important e că sistemul nostru de sănătate la care contribuim cu toții chiar și cei sănătoși are cheltuieli sporite din cauza celor care sunt dependenți de fumat", a spus Veaceslav Ioniţă, expert economic.

Sociologii spun că pasiunea moldovenilor pentru acest viciu se trage din perioada Uniunii Sovietice.

"Fumatul în timpul producerii la uzine este o practică venită încă din timpul Uniunii Sovietice și e formată în armată când în armată spuneau că toți mergem la fumat, organizat", a spus Andrei Dumbrăveanu, sociolog.

Nu toţi fumătorii, însă, împărtăşesc această opinie şi spun că randamentul de muncă depinde de alţi factori.

"Cât e de bună atmosfera în birou ca să ai un randament mare. Până la urmă mulți oameni fumează pentru că apar careva situații de stres", a spus un bărbat.

"Poate scade rata de muncă, dar în același timp noi fumăm țigări și achităm taxele, accizele care se vând țigările și deja tot vine un venit în țară și nu cred ca e o problemă, se compensează cumva", a menţionat un alt fumător.

"Eu socot că productivitatea n-are nimic cu fumatul deoarece în mare parte ei fumează la pauze sau în timpul liber", a spus un alt bărbat.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu