FUMATUL FACE VICTIME! Circa şase mii de moldoveni mor în fiecare an din cauza bolilor provocate de consumul de tutun

Embed:

Circa şase mii de moldoveni mor anual din cauza bolilor provocate de consumul de tutun. Asta arată datele unui raport al Ministerului Sănătăţii. Dintre aceştia, peste 60 la sută sunt persoane cu vârsta aptă de muncă. Datele arată că 27 la sută dintre moldoveni sunt fumători. Cei mai înrăiți sunt bărbații. Cei mai mulţi fumători, adică 34 la sută, au vârsta cuprinsă între 25 şi 34 de ani.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, principalele boli provocate de consumul de tutun sunt cele cardiovasculare, afecțiunile respiratorii cronice, diabetul zaharat, cancerul pulmonar și hepatic, dar şi cirozele.

În anul 2017, peste 31 de mii de persoane au primit consiliere de la un specialist pentru a renunţa la fumat, iar aproape 3500 de persoane au primit un tratament de specialitate pentru a se lăsa de acest viciu.

Şi linia verde a devenit mai populară printre moldoveni. Dacă în anul 2016, doar 148 de persoane au sunat pentru a primi consultaţia unui specialist, atunci în 2017, numărul lor a crescut la aproape 300. Iar de la începutul acestui an, 140 de oameni au sunat după ajutor. Tot anul trecut, pentru că au încălcat legislaţia în domeniul controlului tutunului, oamenii legii au aplicat agenţilor economici 600 de amenzi. Mărimea acestora se ridica la un milion 750 de mii de lei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu